Начало / Психично здраве / 32 % от болните от рак имат психични разстройства

32 % от болните от рак имат психични разстройства

окт. 7, 2014

Ново проучване показва, че 32 % от хората, диагностицирани с раково заболяване страдат и от психични разстройства, като тревожност или депресия. Тази честота е много по-висока, отколкото сред общото население, където е само 20 %.

Учени от университета в Лайпциг, Германия са провели интервю сред повече от 2100 пациента на възраст между 18 и 75 години, които са диагностицирани с рак. Въпросите, които са задавали учените са целяли да установят дали болните са имали симптоми на психично заболяване през последните четири седмици.

Резултатите от интервюто са показали, че повече от 40 % от пациентите с рак на гърдата са имали психични разстройства, докато при хора с по-неблагоприятни форми на рак, като например рак на стомаха или панкреаса честотата е била 20 %.

Авторите на проучването са изненадани от тези резултати, тъй като ракът на гърдата е едно от най-лечимите злокачествени заболявания и повечето жени имат много положителна прогноза. Възможно е значение да има това, че жените по-открито изразяват емоционалните си проблеми в сравнение с мъжете. Освен това психологичният ефект от лечението чрез мастектомия може да бъде много тежък за една жена.

По-задълбочен анализ е показал, че най-честите психични разстройства при болните от рак са:

  • тревожно разстройство – характеризира се с безпокойство и страх.
  • разстройство в адаптацията – изразява се в неспособност на човек да се справи с появило се тежко събитие в живота му, често възникват проблеми в отношенията с близките хора.
  • промени в настроението – изразяват се главно в депресия.

Това проучване показва, че лекарите трябва да търсят признаци на емоционални и психични нарушения с цел да се предотвратят дълготрайни и по-тежки последици от тези заболявания. Също така трябва да окуражават пациентите да търсят помощ, тъй като тези емоционални проблеми могат да бъдат временни и чрез ефективна психологическа подкрепа да преминат.

Проучването е публикувано в Journal of Clinical Oncology.

Последни публикации