Начало / Психично здраве / Често срещани психични заболявания

Често срещани психични заболявания

фев. 23, 2015

Психичните заболявания се характеризират като състояния, при които има промени в мисленето, настроението и поведението на пациентите. Един на всеки четири души страда от психично заболяване. Поради недостатъчната информация, която имат хората за тези състояния те рядко търсят помощ от специалисти, което допълнително затруднява тяхното лечение.

Ето и кои са по-често срещаните психични заболявания:

  •  Тревожни разстройства

Пациентите, страдащи от тези разстройства изпитват силен страх, ускоряване на пулса, изпотяване и тревожност при изпадане в някои стресиращи за тях ситуации. Страхът, който изпитват пациентите може да им попречи да изпълняват ежедневните си дейности. Към тревожните разстройства спадат паническото разстройство, генерализирана тревожност и различните видове фобии. Пациентите, страдащи от тези заболявания очакват най-лошото във всяка една ситуация, въпреки че няма причина за това. Всичко това води до обща умора, мускулно напрежение, главоболие, гадене и повръщане.

  • Разстройства на настроението

Тези състояния се наричат още афективни разстройства и при тях пациентите изпитват постоянно чувство на тъга или обратно силна радост. В някои случаи настроението на пациентите може да варира рязко от силна радост към чувство на безпомощност. Най-често срещаните форми на разстройство на настроението са депресия, биполярно разстройство и циклотимно разстройство, шизофрения.

При разстройствата на настроението пациентите често губят интерес към дейностите, които преди това са извършвали. Те се чувстват безпомощни или пък стават хиперактивни. Лесно раздразнителни са и често не могат добре да оценят ситуациите, в които попадат.

  • Психотични разстройства

При този вид разстройства има нарушение в цикъла на мислене на пациентите. Най- характерните симптоми са халюцинации, като чуване на гласове или виждане на предмети, които не съществуват и делюзии, които представляват погрешни вярвания на пациента, въпреки наличието на факти,че това вярване е погрешно. Към този вид разстройства спадат обсесивно-компулсивно разстройство и параноидно разстройство на личността.

  • Посттравматично разстройство на личността

Това състояние, най-често настъпва след преживяване на травматично събитие, като например сексуално или психическо насилие или внезапна смърт на близък човек. Пациентите, страдащи от това разстройство имат чести плашещи мисли и спомени за преживяната травма.

  • Хранителни разстройства

Този вид психични заболявания са много опасни и понякога са животозастрашаващи. Те се отключват най-често в юношеството и по-често се засяга женския пол. Пациентите не се чувстват щастливи от външния си вид и започват да гладуват или да повръщат след всяко хранене. Храненето за тях се превръща във всекидневно изпитание. В голяма част от случаите пациентите рязко намаляват теглото си и по този начин застрашават своето здраве. По-често срещаните видове хранителни разстройства са анорексия и булимия.

Прочетете за:
Какви видове разстройства на личността има?
Черти на психопат