Начало / Психично здраве / Причини за деменция – кои са най-честите?

Причини за деменция – кои са най-честите?

ное. 26, 2013

причини за деменция

В понятието деменция се включват група симптоми, които засягат способностите за мислене и социални взаимодействия по такъв начин, че пречат на пациента да извършва своите ежедневни дейности. Основният симптом на деменцията е загубата на памет. Освен засягане на паметта при деменция има нарушаване на способността за мислене и речевите възможности на пациента.

Други по-чести симптоми при деменция включват: трудности при комуникация, изпълнение на комплексни задачи, планиране и организиране на графика, промени в личността на пациента, неподходящо държание, раздразнителност и халюцинации.

Какви могат да бъдат причините за развитието на деменция?

Деменцията се дължи на увреда или промени в мозъчната дейност. Има много причини за настъпване на деменция, някои са обратими, а други не.

По-чести причини за деменция, които са необратими са:

Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер представлява нарушение на мозъчната дейност, при което има увреждане на мозъчните клетки, които впоследствие загиват. В резултат на това се наблюдава намаляване на паметта и менталните способности на пациента. Болестта на Алцхаймер е водещата причина за спад на умствените възможности и деменция при възрастните хора. Хората с деменция, в резултат на болестта на Алцхаймер могат да имат проблеми с паметта, мисленето и промени в поведението. Симптомите на заболяването се развиват постепенно и с прогресирането на болестта се влошават и пречат на извършването на ежедневните задачи.

Васкуларна деменция

Този тип деменция се дължи на нарушаването на правилното кръвоснабдяване на мозъка. Мозъкът има нужда от постоянен приток на кислород и хранителни вещества, за да функционира правилно. Всяко нарушение на кръвоснабдяването води до смърт на мозъчни клетки и увреда на мозъка. При васкуларната деменция нарушаването на кръвоснабдяването настъпва постепенно, ако кръвоносните съдове са стеснени в резултат на атеросклероза.

Деменция с телца на Леви

Телцата на Леви представляват малки белтъчни натрупвания, които се формират в мозъка. Точната причина за появата на телцата на Леви е неизвестна, както не е ясно и как точно увреждат функциите на мозъка. Според една хипотеза телцата на Леви блокират ефектите на два мозъчни невротрансмитера, наречени ацетилхолин и допамин. Хората с деменция в резултат на образуване на телца на Леви, често има много детайлни халюцинации, те често виждат животни или хора, които не са реални.

Фронто-темпорална деменция

Тази деменция се дължи на прогресивна увреда и смаляване на две части от мозъка – темпоралния и фронталния лоб. Смята се, че този тип деменция се дължи на генетична увреда, която може да се унаследява. Фронтотемпоралната деменция може да стане причина за промени в личността и поведението на пациента.

Други по-рядко срещани причини за деменция:

Болест на Хънтингтон

Това е наследствено заболяване, при което има увреда на част от нервните клетки в мозъка и гръбначния стълб. Признаците и симптомите на заболяването обикновено започват да се проявяват след 30 годишна възраст. Наблюдава се сериозен спад на умствените възможности на пациента, мускулна слабост и трудности при ходене.

Травматична увреда на мозъка

Този тип деменция се наблюдава при повтарящи се мозъчни травми при боксьори и футболисти например. В зависимост от това коя част на мозъка е увредена могат да се наблюдават развитие на деменция, некоординирани движения, нарушения на речта, тремор.

ХИВ – асоциирана деменция

Инфектирането с вируса на ХИВ води до увреда на мозъчните структури и може да доведе до проблеми с паметта, проблеми с концентрацията и двигателни разстройства.

Прочетете за:
Видове деменция
Съдова деменция