Начало / Психично здраве / Затруднено преглъщане при психични разстройства

Затруднено преглъщане при психични разстройства

окт. 17, 2023

затруднено преглъщане

Затруднено преглъщане (дисфагия) може да бъде симптом на редица психични разстройства – депресия, тревожност, конверзионна хистерия, паническо разстройство и др.

Характерно за психогенната дисфагия е, че преглъщането е затруднено, но не се установяват  структурни или функционални причини.

Кои психични разстройства могат да причинят затруднено преглъщане (дисфагия)?

Безпокойство и стрес

При безпокойство и стрес, мускулите на гърлото се стягат, което създава усещането, че храната засяда в гърлото. Много хора, които изпитват това чувство често и силно, се притесняват, че може да имат рак на гърлото.

Истинската причина обаче е стягане на мускулите на гърлото. Има над четиридесет мускула, които карат гърлото да работи и всички те са фино настроени и чувствителни. Не е изненадващо, че гърлото е една от най-често срещаните области, които се стягат, когато сме тревожни.

Ако страдате често от затруднено преглъщане, важно е да се консултирате с лекар, който да изключи органична причина за оплакването ви.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство се характеризира с повтарящи се, натрапчиви мисли и/или с повтарящи се ритуални физически или умствени действия, извършвани за намаляване на съпътстващата тревожност.

Съществува подтип, наречен соматично обсесивно-компулсивно разстройство, при което страдащите се фиксират върху телесните си функции – дишане, мигане, преглъщане. Например, някой може да се чуди дали диша твърде шумно или мига твърде бързо. Други се фиксират върху акта на преглъщане. Те се страхуват че храната може да заседне или да увреди гърлото. Това може да доведе до ограничаване на храненето, както и до ритуали като прекомерно дъвчене и пиене на вода след всяка хапка храна.

Паник атаки и паническо разстройство

Паническото разстройство е форма на тревожно разстройство, характеризиращо се с повтарящи се пристъпи на паника и безпокойство. По време на паник атака може да се наблюдават следните симптоми: сърцебиене, изпотяване, треперене, задух, болка в гърдите, гадене, сухота в устата, усещане за затруднено преглъщане.

Фагофобия

Фагофобия или страх от преглъщане е сравнително рядък вид фобия. Понякога се бърка с псевдодисфагия (страх от задавяне). Основната разлика е, че пациентите с фагофобия се страхуват от акта на преглъщане, докато тези с псевдодисфагия се страхуват, че преглъщането ще доведе до задушаване.

Фагофобията може да причини редица симптоми, най-забележимият от които е нежелание или избягване на поглъщане на твърди храни, течности или хапчета. Пациентите изпитват безпокойство преди хранене, приемат малки хапки, като пият често вода по време на хранене, за да подпомогнат преглъщането.

Дисоциативни (конверзионни) разстройства

Дисоциативните разстройства, наричани в миналото конверзионна хистерия включват проблеми с паметта, идентичността, емоцията, възприятието, поведението.

Конверзията е превръщане на неосъзнаните, неприемливи, изтласкани импулси в телесни симптоми, за които липсва органична причина. Тези симптоми са реални, но не съответстват на неврологично заболяване. Например може да има загуба на сетивност, изтръпване, тремор, парализа, загуба на слуха, нарушаване на зрението. Други оплаквания са затруднено преглъщане (дисфагия), затруднен говор, затруднено дишане, повръщане.

Разстройство със соматични симптоми

Разстройството със соматични симптоми се характеризира със значителен фокус върху физически симптоми, като болка, слабост, задух, дисфагия до ниво, което причинява голям емоционален стрес и проблеми във функционирането. Пациентът може да има или да няма друго диагностицирано медицинско състояние, свързано с тези симптоми, но реакцията към симптомите не е нормална.

Известно е, че дисфагията може да бъде страничен ефект от медикаментозното лечение на психичните разстройства. Антипсихотичните лекарства намаляват моториката на хранопровода като увреждат мускулите. Често употребата на антипсихотични лекарства води до сухота в устата, а намалената слюнка може да затрудни преглъщането.

Тардивната дискинезия, която възниква при 20% от пациентите, приемащи антипсихотични лекарства за продължителен период от време, също е свързана с нарушено преглъщане.

Диагнозата психогенна дисфагия трябва да се постави едва след като бъдат изключени всички органични и функционални причини за дисфагия.

Прочетете за:
Дисфагия (затруднено гълтане)
Причини за орофарингеална дисфагия