Начало / Психично здраве / Флаванолите в какаото подобряват паметта

Флаванолите в какаото подобряват паметта

авг. 14, 2012

Редовната консумация на напитки с високо съдържание на какао може да подобри паметта при възрастни хора, показва ново проучване.

Учени от университета на Акуила, Италия са провели проучване сред  90 възрастни човека с леки когнитивни нарушения – отлабена памет, затруднение в мисленето, преценката.

В продължение на осем седмици те са консумирали какаови напитки с високо, средно или ниско съдържание на флаваноли.

Тези от участниците, които са имали високо съдържание на флаваноли в напитките си са се справили по-добре на тестовете за внимание и други умствени способности.

Резултатите от това проучване показват, че флаванолите имат умерен ефект върху паметта при хора с леки когнитивни нарушения, но са необходими още изследвания.

Проучването е публикувано в сп. Hypertension.