Начало / Психично здраве / Хипохондрик ли съм? Критерии

Хипохондрик ли съм? Критерии

апр. 2, 2024

хипохондрик

Хипохондрик е човек, който постоянно се тревожи, че има сериозно заболяване, въпреки липсата на медицински доказателства в подкрепа на наличието на такова заболяване. Това безпокойство за здравето често кара пациента да тълкува незначителни телесни усещания или нормални телесни функции като признаци на тежко заболяване. Например, леко главоболие може да предизвика мисли за мозъчен тумор или лека болка в стомаха може да бъде погрешно изтълкувана като признак на рак.

Хипохондрията, известна още като тревожно разстройство, свързано с болест или тревожност за здравето, е хронично състояние. Обикновено започва в млада възраст (20-30-годишна възраст).   

Какво може да те направи хипохондрик?

Фактори, които повишават риска от развитие на тревожно разстройство, свързано с болест са:

Генетични фактори

Възможно е да има генетично предразположение към развитие на тревожни разстройства, включително хипохондрия. Хората с фамилна анамнеза за тревожни разстройства или хипохондрия са изложени на по-висок риск.

Личностни черти

Някои личностни черти, като силна тревожност, невротичност или склонност към перфекционизъм, са свързани с повишен риск от развитие на тревожност за здравето.

Травматични преживявания

Минали травматични преживявания, като например свидетел на болестта или смъртта на любим човек, или самият човек да е преживял сериозно заболяване, могат да доведат до повишена тревожност за здравето. Освен това израстването в среда, в която болестта е била честа тема на безпокойство или внимание, може да допринесе за развитието на здравна тревожност.

Медицинска история

Индивиди с анамнеза за тежко или хронично заболяване може да са по-податливи на развитие на тревожност за здравето, особено ако са преживели медицински процедури в миналото.

Стресови събития в живота

Високите нива на стрес или значителни промени в живота, като загуба на работа, проблеми във връзката или финансови затруднения, могат да предизвикат или изострят хипохондрията.

Достъп до медицинска информация

Лесният достъп до медицинска информация чрез интернет или други източници може да допринесе за здравна тревожност. Това е така, защото хората могат погрешно да тълкуват нормалните телесни усещания или симптоми като признаци на сериозно заболяване.

Други психични разстройства

Хипохондрията може лесно да се отключи при тези, които вече са засегнати от психично разстройство. Около две трети от хипохондриците имат съпътстващо психично разстройство, като генерализирано тревожно разстройство, паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) или тежка депресия.

Критерии за диагностициране на болестно тревожно разстройство

За да бъде диагностициран като хипохондрик, дадено лице трябва да показва всичките от следните критерии:

  • загриженост за наличието или придобиването на сериозно заболяване

Индивидът е прекалено загрижен за наличието на сериозно заболяване. Тази загриженост продължава въпреки лекарското успокоение и липсата на значителни физически симптоми.

  • липса или минимално присъствие на физически симптоми

Притесненията на индивида относно болестта не са в съответствие с наличието на действителни физически симптоми или, ако са налице, симптомите са леки и не обясняват напълно степента на загриженост на индивида. Дори когато медицинските изследвания не дават доказателства за сериозно заболяване, индивидът остава неубеден и продължава да вярва, че е болен.

  • силна тревожност и дистрес, свързани със здравето

Индивидът се тревожи твърде много за здравословното си състояние. Дори малки промени, като например поява на нова луничка по кожата, могат да предизвикат чувство на паника.

Безпокойството за здравето причинява значителен дистрес и може да влоши качеството на живот. Това безпокойство е непропорционално на действителните физически симптоми.

  • чести прегледи или избягване на прегледи

Някои хипохондрици прекарват много време в проверка на тялото си за признаци на заболяване и дисфункция. Те ходят често при личния си лекар, търсят медицинска информация в интернет, подлагат се на ненужни медицински процедури или тестове, които допълнително засилват тревожността им.

Други хипохондрици развиват избягващо поведение. Те пропускат прегледите при лекар, за да не разберат, че имат заболяване.

  • продължителност на симптомите

Безпокойството за здравето продължава най-малко шест месеца. През този период индивида може да развие притеснения относно множество заболявания, но като цяло нивата на стрес остават високи.

  • липса на по-добро обяснение с друго психично разстройство

Безпокойството, свързано с наличието на болест, не може да се обясни по-добре с друго психично разстройство, като телесно дисморфично разстройство, паническо разстройство, генерализирано тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство или налудно разстройство.