Начало / Психично здраве / Хипотиреоидизъм и депресия

Хипотиреоидизъм и депресия

ян. 11, 2024

хипотиреоидизъм и депресия

Има ли връзка между хипотиреоидизъм и депресия?

Да, има добре установена връзка между хипотиреоидизма и депресията. Редица проучвания показват, че хората с хипотиреоидизъм имат по-голяма вероятност да развият депресивни симптоми в сравнение с общата популация. Счита се, че 30-40% от хората с хипотиреоидизъм могат да имат симптоми на депресия. Тежестта на депресивните симптоми може да корелира със степента на дисфункция на щитовидната жлеза.

Хипотиреоидизмът и депресията са свързани чрез сложните взаимодействия между хормоните на щитовидната жлеза и невротрансмитерите в мозъка. Щитовидната жлеза произвежда хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които играят решаваща роля в регулирането на метаболизма и повлияват различни физиологични функции, включително настроение и когнитивни способности.

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони. Този дефицит на щитовидни хормони може да засегне мозъка и да допринесе за различни неврологични и психологични симптоми, като намалена концентрация, отслабване на паметта, забавено мислене, лошо настроение, включително и депресия.

Как се осъществява връзката между хипотиреоидизъм и депресия?

Механизмите, свързващи хипотиреоидизма и депресията, не са напълно проучени, но роля имат следните няколко фактора:

Дисбаланс на невротрансмитери

Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху производството и активността на невротрансмитерите в мозъка, като серотонин, норепинефрин и допамин. Понижените нива на щитовидни хормони при хипотиреоидизъм може да доведат до дисбаланс на невротрансмитерите, които са тясно свързани с регулирането на настроението. В резултат може да се появят депресивни симптоми.

Оста щитовидна жлеза – мозък

Щитовидната жлеза произвежда хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които играят основна роля в регулирането на метаболизма, производството на енергия и много други функции. Тези хормони също са от решаващо значение за поддържането на нормалната мозъчна функция и психическото здраве.

Възпаление и имунен отговор

Хипотиреоидизмът се свързва с повишено възпаление и променен имунен отговор. Хроничното възпаление има роля в патофизиологията на депресията. Възпалителните маркери могат да засегнат мозъка, което води до промени в настроението, познанието и поведението. Участието на имунната система както в хипотиреоидизма, така и в депресията предполага сложно взаимодействие, което изисква по-нататъшно изследване.

Хормонални взаимодействия

Тироидните хормони взаимодействат с хормони на хипоталамуса и хипофизата. Нарушаването на този деликатен хормонален баланс може да повлияе на освобождаването на кортизол и други хормони на стреса. Известно е, че повишените хормони на стреса допринасят за симптомите на депресия.

Ако подозирате, че имате хипотиреоидизъм или изпитвате симптоми на депресия е много важно да се консултирате с лекар. Важно е да се отбележи, че справянето с депресията при хора с хипотиреоидизъм може да изисква сътрудничество между ендокринолог и психиатър, които да изготвят подходящ план за лечение.

В много случаи лечението на хипотиреоидизма със заместителна хормонална терапия води до облекчаване на симптомите на депресия. Трябва да се има предвид, че някои медикаменти, които се използват за лечение на депресия може да имат негативен ефект върху щитовидната жлеза и да понижат продукцията на щитовидни хормони.

Прочетете за:
Хипотиреоидизъм
Симптоми на депресия