Начало / Психично здраве / Хронични заболявания, които влошават депресията

Хронични заболявания, които влошават депресията

юли 8, 2015

За милиони хора по света хроничните заболявания и депресията са част от живота им. Хронични са тези заболявания, които не могат да бъдат излекувани напълно, но могат да бъдат контролирани чрез медикаменти и някои промени в начина на живот.

Много от пациентите, страдащи от хронични заболявания са депресирани. Всъщност депресията е едно от най-честите усложнения при този вид заболявания. Учените са установили, че при една трета от пациентите е диагностицирана депресия.

По-честите хронични заболявания, при които се наблюдава депресия са:

  • Болест на Паркинсон

Според проучване на Американската асоциация на пациентите с Паркинсон депресията е основният фактор, който повлиява върху тяхното здравословното състояние. Настроението на пациентите и нивото на тяхната тревожност имат по-голям ефект върху качеството им на живот, отколкото нарушенията в моторните им функции, които са характерни за заболяването.

  • Сърдечно-съдови заболявания

Депресията се наблюдава три пъти по-често при пациентите, преживели инфаркт, сравнено с останалите хора. Голяма част от хората, страдащи от някакво сърдечно-съдово заболяване проявяват някои от симптомите на депресия. При пациентите, които вече са имали един инфаркт тя увеличава риска от повторение на събитието през следващите няколко години. Хората, със сърдечно-съдови заболявания, които са депресирани обикновено по-често се оплакват от различни симптоми, свързани с дейността на сърцето, като например повишено кръвно налягане, ускорен пулс, задух.

  • Инсулт

Около 30% от пациентите с инсулт развиват депресия в ранните или по-късните етапи след настъпването на мозъчно-съдовия инцидент. Инсултът причинява увреди на мозъка, които засягат мозъчните клетки, свързани с контрола на емоциите и умствените функции. Въпреки, че депресията може да забави възстановяването и качеството на живот на пациентите, нейното наличие често се игнорира от пациентите. Много малка част от тях се лекуват за депресия.

  • Артериална хипертония

Високото кръвно налягане може да стане причина за депресия, макар че по-често е обратното – депресията причинява покачване на кръвното налягане. По време на депресивни епизоди нивото на стресови хормони в организма се покачва, което от своя страна води до повишаване на стойностите на кръвното налягане.

  • Рак

Процентът на онкологично болните пациенти, страдащи от депресия варира в зависимост от вида рак, който те имат и неговия стадий. При около 47% от тези пациенти се диагностицира разстройство, свързано с адаптацията на пациентите към заболяването.

Депресията е най-често диагностицираното психиатрично разстройство при пациентите с множествена склероза. Рискът от депресия при тези пациенти е между 40 и 60%. При множествената склероза има засягане на нервите, дълбоко разположени в мозъка, свързани с контрола на мускулите и емоциите.

  • Артрит

Пациентите над 45 годишна възраст, страдащи от артрит често се диагностицират депресия или друго психично разстройство свързано с емоциите. По-често при тези пациенти се наблюдава тревожност. Това е хронично заболяване, което сериозно засяга подвижността на пациентите и изпълнението на ежедневните дейности и при над 50% от тях има риск от разстройства на настроението.

Прочетете за:
Депресия и болест на Паркинсон