Начало / Психично здраве / Как да помогнем на човек с депресия?

Как да помогнем на човек с депресия?

фев. 24, 2016

депресия

Когато ваш близък роднина или приятел страда от депресия вашата подкрепа и окуражаване могат да му помогнат да се възстанови много по-бързо. Депресията е сериозно, но лечимо заболяване, което засяга милиони хора всяка година по света. Тя затруднява изпълнението на ежедневните дейности и причинява проблеми, както на болните, така и на техните близки.

Има някои неща, които може да направите, за да помогнете на вашите близки, които страдат от депресия. Може да започнете с това да научите, колкото се може повече за депресията и как да говорите със страдащия от депресия. Но когато решите да помогнете не забравяйте да обръщате внимание и на своето собствено емоционално състояние. Мисленето за собствените нужди не е егоизъм, а е необходимост. Вашето стабилно емоционално състояние ще ви позволи да окажете нужната подкрепа на вашия близък. Ето и как може да помогните на болния от депресия:

  • Осъзнайте, че лечението е изключително важно

Депресията е медицинско заболяване и като такова се нуждае от адекватно лечение. Вие може да изслушвате и да оказвате подкрепа на вашия близък, страдащ от депресия, но това често не е достатъчно. Трябва да не забравяте за важността от лечение и така няма да губите вяра, че вашите усилия не помагат достатъчно.

  • Вземете участие в лечението

Най-доброто, което можете да направите за пациент с депресия е да го подкрепите в процеса на лечение. Поговорете с него и му обяснете, че депресията е сериозно заболяване и трябва да потърси медицинска помощ. Ако е нужно го придружете на прегледа, за да не се чувства сам.

  • Говорете

Покажете на своя близък, че ви е грижа за него и сте насреща за подкрепа. Когато можете го придружавайте до лекарския кабинет или ако иска да говори с вас го изслушвайте и бъдете на разположение. Според специалистите при пациентите с депресия, които получават подкрепа от своите близки рискът от самоубийство е значително по-нисък.

  • Фокусирайте се върху малки, лесно постижими цели

Често пациентите с депресия си задават въпросите „Защо да ставам от леглото?“ или „Какъв е смисълът да съм жив?“. Вие може да им помогнете да си отговорят на тези въпроси и да намерят цел, заради която сутрин да се събуждат с желание. Пациентите с депресия трябва да намерят дейности, които им доставят удоволствие и отвличат вниманието им от негативните мисли.

  • Бъдете пример

Опитайте се да водите здравословен и активен начин на живот, с който да бъдете пример за своя близък, страдащ от депресия. Тренирайте, избягвайте консумацията на алкохол и се хранете здравословно. С личния си пример вие може да помогнете на своя близък да взима по-добри решения за себе си и да се справи по-лесно с депресията.