Начало / Психично здраве / Как да разпознаете признаците на предстоящо самоубийство?

Как да разпознаете признаците на предстоящо самоубийство?

апр. 20, 2015

Мислите за самоубийство са много по-разпространени, отколкото си мислим. Според скорошни проучвания над 3,7% от населението по света имат „чести мисли за самоубийство“. Над 90% от хората, които се самоубиват страдат от клинична депресия или друго психично заболяване. В други случаи пациентите злоупотребяват с алкохол или други вредни субстанции.

Кои са предупредителните признаци за предстоящо самоубийство?

  • Често говорене за самоубийство

Ако някого, когото познавате често говори, че иска да сложи край на живота си и че не иска да живее повече е добре да обърнете внимание на тези думи. Този човек може да обмисля самоубийство, защото се чувства безнадеждно, не среща подкрепа от семейство и приятели и не се чувства щастлив.

  • Диагноза депресия или биполярно-афективно разстройство

При пациентите, страдащи от тези две състояния има повишен риск от извършване на самоубийство. Депресията е водещата причина за слагането на край на живота. Бавното лечение на депресията често обезкуражава пациентите и това ги кара да обмислят самоубийство.

  • Чувство на вина

Силните чувства на вина, които в повечето случаи са неоснователни и са чести признаци на депресия и тревожност също могат да бъдат предупредителен признак за предстоящо самоубийство.

  • Злоупотреба с алкохол или други субстанции

Злоупотребата с алкохол или наркотици, които някои хора използват, за да почувстват облекчение и успокоение могат да ни наведат на мисълта, че те планират да прекратят живота си. Освен това някои субстанции замъгляват ясната преценка на пациентите и ги правят по-импулсивни от обикновено, което също може да ги накара да стигнат до самоубийство.

  • Купуване на оръжие

Един от най-крещящите признаци, че някой смята да се самоубие е купуването на оръжие. Ако разберете, че някой ваш близък си е купил оръжие наскоро и страда от депресия по-добре поговорете с него и го свържете със специалист.

  • Здравословни проблеми

Пациентите на възраст над 65 години са по-рискови за самоубийство, колкото и странно да изглежда. Това е така, защото голяма част от тях страдат от хронични заболявания, които могат да влошават значително качеството на техния живот и това ги кара да желаят да прекратят живота си.