Начало / Психично здраве / Как да се справим с кошмарите след травматично събитие?

Как да се справим с кошмарите след травматично събитие?

май 12, 2014

Кошмарите са сънища, които са страшни и карат пациентите най-често да се събуждат уплашени. Почти няма човек, който някога през живота си да не е сънувал кошмар. Особено чести са кошмарните сънища при хора, които са преживяли някакво травматично събитие.

Колко чести са кошмарите след травма?

Около 5% от пациентите, преживели психическо или физическо травматично събитие съобщават, че сънуват кошмарни сънища. Кошмарите обикновено са един от симптомите на посттравматичното стресово разстройство. 70 до 90 % от хората, страдащи от постравматично разстройство сънуват страшни сънища.

Обикновено кошмарите, които се наблюдават след травма наподобяват събитията, които са се случили тогава и са изплашили пациента. Така например, някой който е преживял ураган често може да сънува поройни дъждове и силни и опасни ветрове.

Не всички кошмари след травматични събития са повторение на събитията, които са се случили. При пациентите с посттравматично разстройство кошмарите могат да бъдат най-различни.

Учените са установили, че кошмарите след травма се различават в известна степен от тези, при пациенти, които не са преживели стресиращо събитие. Така например кошмарите след травма обикновено настъпват по-рано през нощта и по време на различни стадии на съня. При тях често се наблюдават и неволеви движения на тялото.

Има ли лечение за кошмарите след травма?

Обикновено кошмарните сънища намаляват по честота след прилагането на стандартното за посттравматично стресово разстройство лечение. Ако неприятните сънища продължат има и други възможни схеми на лечение.

Единият от методите на лечение е имагинерната терапия. При нея, докато е буден пациентът си представя как положително може да завърши кошмарът, който сънува. След това пациентът си представя наум отново и отново положителният край на съня. Проучванията показват, че този вид терапия спомага за намаляването на честотата на кошмарите.

Друг начин за справяне с кошмарите е усвояването на методиките за правилно дишане. Обикновено при пациентите преживели травма се наблюдава ускорено дишане по време на сън, затова и обучаването на пациентите как да дишат правилно може да спомогне за намаляването на кошмарите.