Начало / Психично здраве / Как да се справим със зимната депресия?

Как да се справим със зимната депресия?

дек. 18, 2014

Леките форми на зимната депресия могат успешно да бъдат лекувани без медикаменти.

Ето няколко съвета за справяне със зимната депресия:

  • Възползвайте се от сутришното слънце

Започнете деня си като се събудите рано и вдигнете щорите, за да може слънцето да огрее стаята ви. Слънчевите лъчи ще се отразят благоприятно върху настроението ви.

  • Не пренебрегвайте интересите си

Не позволявайте на лошото време да ви спре да правите това, което обичате. Срещайте се с приятели, разхождайте се навън.

  • Спортувайте

Спортувайте по 30 минути всеки ден. По време на тренировката ще се освободят ендорфини, които ще ви накарат да се чувствате щастливи.

  • Хранете се здравословно

Включете повече протеини и фибри в диетата си. Приемайте достатъчно витамини и минерали, особено магнезий. Ограничете приема на захар, която има неблагоприятен ефект върху психичното здраве. Омега – 3- мастните киселини, които се съдържат например в сьомгата, пъстървата, орехите, лененото семе могат да помогнат за преодоляване на депресията.

  • Релаксирайте

Практикуването на йога може да облекчи симптомите на депресия. Медитацията и дихателните упражнения могат да намалят стреса и безпокойството.

  • Акупунктура

Акупунктурата е алтернативен метод, който може да се окаже много ефективен при бременни жени, страдащи от зимна депресия, при които прилагането на медикаменти трябва да става много внимателно.

  • Билки

Лечението на зимната депресия може да бъде успешно чрез прилагането на някои билки. Жълтият кантарион е най-често използваната билка за борба с депресията. Той води до повишаване на нивата на серотонин и допамин в организма и до подобряване на настроението.
Други естествени антидепресанти са: Гинко Билоба, валерианов корен, женшен, куркума, джинджифил и др.

  • Психотерапия

Психотерапията може да помогне на страдащите от сезонна депресия да се научат да се справят със стреса и да премахват негативните мисли. Може да им помогне да променят поведението си и начина си на живот, така че да преодолеят депресията.

  • Фототерапия

Излагането на ярка светлина (фототерапия) може да бъде много успешен метод за лечение на зимната депресия, която се свързва с по-малкото слънчева светлина през зимата.

  • Медикаменти

При по-тежки форми на зимна депресия може да се наложи и прилагането на антидепресанти.

Прочетете за:
Депресивен синдром – симптоми на депресия