Начало / Психично здраве / Какви са ефектите на стреса върху нашето тяло?

Какви са ефектите на стреса върху нашето тяло?

ян. 26, 2015

Човешкото тяло е създадено да изпитва и да реагира на стреса. Той може да бъде позитивен, който да ни държи нащрек и готови да избягваме опасност. Стресът се превръща във вреден за нашето здраве, когато тялото ни е принудено да се изправи срещу различни трудности, без между тях да има време за почивка.

Стресът, който организмът изпитва без възможност да се възстанови от него води до състояние, наречено дистрес. Дистресът може да доведе до физически симптоми, включително главоболие, проблеми с храносмилането, повишено кръвно налягане, болки в гръдния кош и проблеми със съня. Множество проучвания сочат, че стресът може да причини влошаване на някои симптоми и заболявания.

Когато злоупотребявате с алкохол или пушите стресът може сериозно да увреди вашето здраве. Вместо да спомогнат за възстановяването на организма тези субстанции поддържат тялото под напрежение и причиняват допълнителни проблеми.

Кои са по-честите ефекти на стреса върху различните системи в нашето тяло

  • Централна нервна и ендокринна система

Централната нервна система е отговорна за отговорът на тялото при критични ситуации. Тя казва на тялото ви какво да отговори на стресовата ситуация. Хипоталамусът изпраща сигнал към надбъбречните жлези за производство на кортизол и адреналин, които са двата основно хормона, които се отделят при стрес. Някои пациенти изложени на хронично пренапрежение могат да започнат да се оплакват от главоболие, раздразнителност, напрегнатост и депресия.

  • Дихателна и сърдечно-съдова система

Хормоните, които се отделят при стрес повлияват на дишането и дейността на сърцето ви. По време на реакцията на организма ви на стрес вие започвате да дишате учестено, с цел да се достави повече кислород и кръв до жизненоважните части на тялото.

Вашето сърце също започва да работи по-ускорено. Стрес хормоните карат кръвоносните съдове да се свиват и това води до покачване на кръвното налягане. Всичко това спомага за доставката на кислород към сърцето и мозъкът, за да има организмът ви по-голяма възможност да реагира адекватно на стреса.

Честото излагане на стрес затруднява дейността на сърцето и увеличава риска от развитие на артериална хипертония и проблеми с кръвоносните съдове. Повишава се риска от инсулт и инфаркт.

  • Храносмилателна система

Под влияние на стреса черният дроб произвежда по-голямо количество глюкоза, за да се достави достатъчно енергия на тялото. Ако сте изложени на хроничен стрес вашето тяло може да не успява да реабсорбира повишеното количество кръвна захар, която се произвежда и като резултат да развиете диабет тип 2.

Под действието на хормоните, които се произвеждат при стрес и учестеното дишане може да се наруши вашето храносмилане. Повишава се риска от стомашни киселини и киселинен рефлукс, диария и запек.

  • Мускулна система

Под стрес вашите мускули се напрягат, с цел да предпазят тялото от увреждане. Може да сте усещали как мускулите ви се отпускат след преминаване на стресовата ситуация. Ако сте изложени постоянно на напрежение вашите мускули нямат време за почивка, което може да стане причина за болки в мускулите по цялото тяло.

  • Имунна система

Стресът стимулира имунната система и по този начин при такива ситуации тялото ви е защитено от инфекции. С времето обаче повишените нива на кортизола компроментират дейността на имунната система и тя все по-трудно се справя с инфекциите. Хората подложени на хроничен стрес са по-склонни да страдат от вирусни инфекции и по-трудно се възстановяват след травми и наранявания.

Последни публикации