Начало / Психично здраве / Какво е лечението при болестта на Алцхаймер?

Какво е лечението при болестта на Алцхаймер?

авг. 7, 2013

деменция

Болестта на Алцхаймер е заболяване, характерно за старческата възраст, като честотата му нараства с всяка изминала година. Затова и задачата за намиране на адекватно лечение е от особено важно значение. За момента няма открит лек за болестта на Алцхаймер. Но с поддържаща терапия пациентите могат да поддържат състоянието си в граници, които да им позволяват да изпълняват ежедневните си задачи.

При болестта на Алцхаймер настъпват промени в мозъка, които водят и до някои от най-характерните симптоми на заболяването:

  • нарушения в паметта: забравяне на скорошно проведени разговори, повтаряне на едни  и същи въпроси, трудно запомняне на нова информация;
  • загуба на ориентация за дни, сезони, пациентите често се губят при самостоятелни разходки;
  • трудно намиране на подходящите думи при описване на обекти или действия;
  • рутинни действия като готвене или шофиране стават особено трудни за изпъление;
  • депресия, честа промяна в настроенията;
  • в напредналите етапи на заболяването пациентите вече може да не са способни да разпознават близките си и да бъдат агресивни към тях, когато се опитват да им помогнат при къпане, обличане и т.н.

Какви медикаменти се използват за справяне със симптомите на болестта на Алцхаймер?

За момента се използват две групи медикаменти за облекчаване на симптомите на това заболяване:

Инхибитори на холинестеразата

Тези медикаменти подобряват връзките между клетките в мозъка. Те забавят напредването на заболяването. За съжаление подобрение се наблюдава само при приблизително 50% от пациентите. Често изписвани холинестеразни инхибитори са: Донепезил (Арисепт), Ривастигмин (Екселон) и Галантамин (Разадин). Основните нежелани ефекти на тези медикаменти са диария, гадене и нарушения в съня.

Мемантин

Това лекарство подобрява друг вид връзки между клетките в мозъка и облекчава симптомите на заболяването. Използва се при умерено тежки случаи на Алцхаймер. Често се предписва в комбинация с холинестеразни инхибитори.

Освен чрез медикаменти напредването на болестта на Алцхаймер може да се забави и с помощта на близките на болните, които да им помогнат да създадат една безопасна и удобна среда у дома.

Близките могат да подредят дома на болните така, че те да се чувстват по-удобно. Може да бъдат премахнати ненужните мебели. Препоръчително е да поставите безопасни и устойчиви рампи на стълбищата и да обезопасите банята. Намалете броя на огледалата в дома. Пациентите с Алцхаймер понякога се объркват от образите, които виждат в огледалата.

Пациентите с Алцхаймер често забравят да се хранят, затова е добре да им припомняте кога да се хранят и да им предоставяте подходяща и здравословна храна. Освен това им припомняйте да пият вода, защото те често страдат от дехидратация, поради факта, че забравят да пият редовно течности. Препоръчително е храната на пациенти с болестта на Алцхаймер да е бедна на мазнини и да съдържа много плодове и зеленчуци.

Прочетете за:
Болест на Алцхаймер