Начало / Психично здраве / Какво представлява амнезията?

Какво представлява амнезията?

май 13, 2015

Амнезията е състояние, при което пациентите губят част от своите спомени, свързани с различни факти, запомнена информация или предишен опит. Рядко амнезията води до пълна загуба на собствената идентичност. Обикновено пациентите с амнезия са с ясно съзнание и знаят кои са, но имат трудности при запомняне на нова информация и сформиране на нови спомени.

Какви могат да бъдат причините за амнезия?

При сформирането на паметта взимат участие различни части на мозъка и всяко едно заболяване, което засяга някоя от тези части може да наруши тази функция на мозъка. Амнезията може да се причини от увреждане на лимбичната система на мозъка, която контролира нашите емоции и спомени. Амнезията, причинена от мозъчна увреда се нарича още неврологична. Възможните причини за настъпване на неврологична загуба на памет са:

  • инсулт
  • мозъчно възпаление – енцефалит
  • недостатъчен приток на кислород към мозъка, в резултат на инфаркт, отравяне с въглероден оксид
  • дълготрайна злоупотреба с алкохол, водеща до недостатъчност на витамин Б1
  • туморни образувания в областите на мозъка, свързани с паметта
  • дегенеративни мозъчни заболявания, като болестта на Алцхаймер
  • злоупотреба с медикаменти, като бензодиазепини например.

Травмите в областта на главата, които водят до сътресение могат да причинят обърканост и трудности при запомняне на нова информация. Това е особено често срещано в ранните етапи на възстановяване. Но травмите на главата рядко водят до постоянна амнезия.

Какви са симптомите на пациентите?

Има две основни характеристики на амнезията:

  • нарушена способност за запомняне на нова информация след настъпването на амнезия
  • нарушена способност за припомняне на минали събития и информация.

Повечето пациенти с амнезия имат проблеми с краткосрочната памет. Те трудно запаметяват нови събития, докато по-стари спомени могат да останат непокътнати. Някои от пациентите например могат да помнят стари събития от своето детство и да помнят имена на стари познати, но да не могат да запомнят, кой е настоящия президент или кой месец от годината е.

Загубата на спомени не влияе на интелигентността на пациентите, собствената оценка или чувството за собствена идентичност. Пациентите могат да се научат да карат колело или кола например и разбират, че имат проблеми с паметта.

Как се поставя диагнозата?

За да се постави диагнозата лекарят трябва да оцени общото състояние на пациента и да изключи възможността за други заболявания, като болест на Алцхаймер, деменция, депресия или мозъчен тумор. Лекарят ще зададе на пациента множество въпроси, за да оцени каква е степента на загуба на памет.

След това е нужно извършването на физикален преглед, за да се установи дали няма загуба на някои рефлекси, баланс и други функции, които са свързани с дейността на мозъка и нервната система.

Какво е лечението?

Основната цел на лечението е пациентите да научат техники и стратегии как да се справят с паметовия си дефицит. Те трябва да работят с професионалисти, които да ги научат как да организират получената информация.

Много от пациентите намират за полезни някои от новите технологии, които са на пазара, като например смартфони или таблети. С помощта на тези приспособления те по-лесно могат да организират ежедневните си дейности без да ги забравят. Дори и най-обикновена тетрадка може да свърши подобна работа, но това зависи от предпочитанията на пациентите и с кое им е по-лесно да боравят.

Прочетете за:
Амнезия