Начало / Психично здраве / Какво представлява параноидната шизофрения?

Какво представлява параноидната шизофрения?

ное. 28, 2014

Параноидната шизофрения е най-често срещаната от видовете шизофрения. Шизофренията се определя като хронично психично заболяване, при което пациентът губи връзка с реалността.

Най-характерното за този тип шизофрения е вярването на пациентите, че срещу тях се кроят планове от другите, че са преследвани, подслушвани, често имат и слухови халюцинации. Тези симптоми могат да имат сериозен негативен ефект върху живота на пациентите и особено на неговото качество.

Какви могат да бъдат причините за параноидна шизофрения?

Учените все още не знаят какви са точните причини за развитието на това заболяване. Въпреки, че експертите смятат, че вид дисфункция на мозъка може да има значение за развитието на повечето такива психични разстройства, не е ясно кой е отключващият фактор за началото на тази дисфункция. Смята се, че генетични и фактори на околната среда също може да окажат влияние върху развитието на параноидната шизофрения.

Фактори, които увеличават риска от развитие на шизофрения са:

  • наличие на членове в семейството с психични заболявания
  • експозиция на вирусни инфекции по време на вътреутробното развитие
  • недостатъчно изхранване на плода
  • стрес в ранно детство
  • излагане на сексуално или психическо насилие
  • по-възрастни родители
  • употреба на психоактивни вещества по време на юношеството.

Какви са симптомите?

Пациентите с това заболяване обикновено описват живота си като сив и мрачен, наситен с много подозрения и изолация. По-честите оплаквания са:

  • необясним гняв
  • емоционална нестабилност
  • силна напрегнатост и разтревоженост.

Когато страдате от параноидна шизофрения вие често си мислите, че останалите хора оформят конспирации срещу вас, което често води до агресивно поведение, дори към най-близките ви хора. Голяма част от пациентите вярват, че имат специални сили, като например способност да дишат под вода или да летят и въпреки, че останалите могат да се опитват да ги разубедят, те не им вярват.

Другият симптом, много характерен за параноидната шизофрения е чуването на гласове, които другите не чуват. Може да чуват спорове между хора, които не съществуват. В други случаи пациентите чуват гласове, които ги критикуват, пресмиват им се или им нареждат да извършат опасни действия.

Какво е лечението?

Няма дефинитивно лечение за шизофренията. Тя е заболяване за цял живот. Основният начин за справяне е комбинацията от медикаментозно лечение и психотерапия. На пациентите се предписват антипсихотици, които да намалят тежестта на симптомите и едва след това може да бъде започната психотерапия, която трябва да бъде постоянна и водена от професионалисти в тази сфера.

Прочетете за:
Видове шизофрения
Разстройства на личността – какви видове има?