Начало / Психично здраве / Какво представлява шопинг манията?

Какво представлява шопинг манията?

мар. 15, 2016

шопинг мания

Омниоманията или позната по-често като шопинг мания  е една от пристрастеностите, която  се приема от обществото. Навсякъде сме заобиколени от реклами, с които се опитват да ни убедят, че пазаруването ще ни направи по-щастливи. Обществото ни е консуматорски настроено и всеки иска да има това, което другите имат.

Шопинг манията не е нещо ново. За нея се говори още от 19 век и е дефинирана като психично разстройство през 20 век. Няма човек, който да не пазарува, но само около 6% от популацията страда от шопинг мания. Обикновено тази пристрастеност се отключва в късните тинейджърски години и често се проявява с други разстройства, като тревожно разстройство и личностно разстройство.

Къде е границата между обикновеното пазаруване и манията? Както с всяка една друга пристрастеност и шопинг манията става един от основните начини за справяне със стрес и се стига дотам, че пациентът пазарува излишно, дори и когато това оказва негативно влияние на другите области от живота му. Както с другите мании личните връзки и финансите на пациента са компроментирани, но въпреки това той не може да спре да пазарува и да контролира харченето.

Какви са симптомите при шопинг мания?

Най-близките хора на пациента най-често са единствените, които знаят за проблема. Това е така, защото пристрастеният се опитва да скрие тази своя склонност от останалите. Пациентите често крият своите покупки. Много компулсивни купувачи изграждат пред останалите образ на заможни и успешни хора, като всъщност те са много задлъжняли и трудно се справят с финансите си. Шопинг манията често се проявява с някои от следните симптоми:

  • непрекъснато желание да се купуват нови неща
  • пазаруване за справяне със стреса в ежедневието
  • превишаване на лимита на кредитните карти и често взимане на пари на кредит
  • чувство на силна радост и еуфория след купуване на нещо ново
  • купуване на ненужни стоки
  • чувство на съжаление след излишна покупка, но продължаване на вредния навик
  • провал в опитите за прекратяване на ненужните покупки.

Какво лечение може да се приложи?

Справянето с шопинг манията често е трудно начинание, тъй като пазаруването е неделима част от нашето ежедневие. Няма как да не купуваме храна редовно и други неща като дрехи или продукти за лична грижа. Поради тази причина и шопинг манията не може да се излекува с прекратяването на пазаруването.

В зависимост от пристрастеността на пациента може да се започне като се ограничи пазаруването му например, чрез намаляване на парите, с които той разполага. Някой негов близък трябва да застане начело на неговите финанси и за известно време да ги управлява вместо него.

Шопинг манията може да се лекува и с поведенческа терапия и консултации с психиатър. Пристрастеният трябва да се научи как да контролира своите импулси и да открива отключващите фактори на своята мания. Понякога манията се отключва от някои емоционални преживявания или здравословни проблеми. Ако манията се дължи на депресия например или друго психично заболяване може да се наложи и прием на медикаменти.