Начало / Психично здраве / Какво представляват халюцинациите?

Какво представляват халюцинациите?

мар. 13, 2014

Халюцинациите са усещания и възприятия, които се проявяват, докато пациентът е в будно състояние и изглеждат напълно реални, но всъщност са плод на нашия мозък. Халюцинациите могат да бъдат свързани с усещания, виждане на предмети, чуване на гласове или усещане на различни миризми.

Какви могат да бъдат причините за халюцинациите?

Халюцинациите се свързват с някои психиатрични заболявания и медицински състояния. Някои от психиатричните заболявания, за които са характерни халюцинации са шизофрения, психотично разстройство и биполярно разстройство. Други състояния, при които могат да се срещнат халюцинации са някои мозъчни тумори, делириум, деменция, епилепсия и висока температура.

Злоупотребата с някои субстанции е също често срещана причина. Някои хора чуват или виждат неща, които не съществуват след употреба на по-големи количества алкохол, прием на LSD или кокаин.

Медикаменти, които се прилагат за лечение на някои психиатрични заболявания могат да предизвикат халюцинации. Някои от лекарствата за лечение на болестта на Паркинсон, депресия и епилепсия могат да предизвикат халюцинации.

Видове халюцинации и техните симптоми

Слухови халюцинации

Те се наричат още командни и са най-често срещаните. Свързани са с чуване на гласове, които казват на болния да направи нещо. Около 75% от пациентите с шизофрения изпитват такъв вид халюцинации, докато честотата при пациентите с биполярно разстройство е съответно 20-50 %.

Пациентите с такъв вид халюцинации изглеждат прекалено погълнати от собствените си мисли и не забелязват заобикалящата ги действителност. Те често си говорят сами  и срещат трудности при водене на разговор с други хора. Пациентите често се изолират и използват радио, за да заглушат гласовете.

Визуални, тактилни и вкусови халюцинации

Характерното за тези видове халюцинации е, че те лесно биват разпознавани по това какви действия извършва пациентът. Така например при визуалните той се е съсредоточил в нещо, което вие не можете да видите. При тактилните халюцинации пациентите често посягат към предмети, които не съществуват. При вкусовите халюцинации пациентите често плюят храна, която им се струва развалена, макар че това не е така.

Как се диагностицират халюцинациите?

Тъй като много фактори могат да предизвикат халюцинации е добре да се консултирате със специалист ако усетите, че възприятията, които имате не са реални. Лекарят ще ви разпита за вашите симптоми и ще ви прегледа. Допълнително могат да бъдат назначени кръвни тестове, изследване на урина и скениране на мозъка.

Ако имате близък човек, за когото смятате че има халюцинации е изключително важно да не го оставяте сам. Страхът и параноята, които могат да предизвикат халюцинациите могат да доведат до извършването на опасни действия. Останете с вашия близък и бъдете до него за подкрепа при срещата му се със специалист.

Какво е лечението на халюцинациите?

Медикаменти

Лечението като цяло зависи от причината за халюцинациите. Ако например при вас халюцинациите се дължат на делириум в резултат на отказване от алкохол вашият лекуващ лекар може да ви предпише медикаменти, които да забавят дейността на нервната система.

Консултации и разговори със специалист

Разговорите със специалист могат да бъдат част от лечебния план, особено ако причината за халюцинациите е някакво психиатрично заболяване. Разговорът може да ви даде по-добра перспектива какво точно не е наред и какво се случва с вас. Освен това специалистът може да ви помогне да изградите стратегия как да се справите когато се чувствате уплашени.

Възстановяването от халюцинациите зависи от това каква е причината за тяхната поява. Ако не спите достатъчно или пиете повече тези неща биха могли да бъдат поправени. Ако халюцинациите се дължат на психично разстройство, като шизофрения например редовният прием на лекарства може да намали тяхната честота. Колкото по-рано се свържете със специалист и започнете лечение, толкова по-добър резултат може да очаквате.

Прочетете за:
Слухови халюцинации
Зрителни халюцинации