Начало / Психично здраве / Какво влошава депресията?

Какво влошава депресията?

авг. 24, 2015

Учените все още не са изяснили причините за настъпването на депресия. При повечето хора тя се дължи на комбинацията от няколко фактора, като например социални, генетични и фактори от околната среда. Има обаче някои неща, които могат да влошат протичането на депресията. По-често срещаните са:

  • Недоспиване

Повечето от нас се чувстват добре след като са се наспали през нощта. Недоспиването има негативни ефекти върху нашето здраве. Според някои проучвания, хората страдащи от инсомния са 10 пъти по-често засегнати от депресия. Важно е да спазвате определен режим на сън и да намалите консумацията на алкохол или кафе преди лягане, за да се наспите добре и да сте енергични през деня.

  • Стрес

Всеки от нас изпитва влиянието на стреса от време на време. Но продължителният стрес на работното място или у дома може сериозно да повлияе на психиката ни. Стресовите ситуации влият особено негативно на пациентите с депресия. Може да се опитате да намалите нивата на стреса чрез редовни физически упражнения или извършването на дейности, които ви доставят удоволствие.

  • Храна

Всички знаем, че има връзка между храната и настроенията. В повечето случаи свързваме храната с подобряване на настроението, но всъщност има храни, които се свързват и с влошаването на депресията. Така например храните с високо съдържание на захар и въглехидрати могат да повлият на настроението ви. Повишената консумация на алкохол или кофеин могат да ви направят по-раздразнителни например.

  • Липса на физическа активност

Когато сте депресирани нямате желание за физически упражнения. Но ако се упражнявате редовно ще забежелите, че симптомите на депресията ви се подобряват. По време на тренировки се освобождават ендорфини – химикали, които намаляват болезнеността и подобряват настроението. Само 30 минути на ден упражнения ще ви помогнат да се почувствате много по-добре.

  • Недостатъчна слънчева експозиция

Редовното излагане на слънце подобрява настроението. Слънцето стимулира продукцията на хормона серотонин. Той намалява тревожността и подобрява настроението.

  • Алкохол

Много хора пийват по едно питие, за да се почувстват по-добре. Но ако страдате от депресия, това не е препоръчително за вас. Според експертите пациентите с депресия, които употребяват алкохол по-трудно се поддават на лечение и много често не спазват препоръките на лекарите. Освен това алкохолът пречи на усвояването на някои от медикаментите, използвани за лечението на депресия.

  • Избягване на приятели и близки

Много често при стресови ситуации, хората имат склонността да се изолират и да избягват близките и приятелите си, което е грешка. Проучванията на експертите сочат, че контактите с близки, които биха ви подкрепили могат сериозно да намалят риска от депресия.