Начало / Психично здраве / Късното заспиване вечер повишава негативните мисли

Късното заспиване вечер повишава негативните мисли

дек. 9, 2014

Добрият нощен сън може да ви помогне да сте позитивни през деня. Ново проучване показва, че хората, които редовно заспиват късно вечер по-често имат негативни мисли и безпокойство през деня.

Предишни проучвания са свързали нарушенията на съня с негативните мисли, но това проучване се фокусира върху връзката между негативните мисли и часа на заспиване.

Американски учени са провели проучване сред 100 студента, които е трябвало да отговарят на въпроси относно това колко често имат негативни мисли и притеснения през деня и в колко часа заспиват вечер.

Много от студентите са съобщили, че обикновено заспиват в полунощ, други в 22.00 ч., а някои дори в 5 ч. сутринта.

Анализът на резултатите е показал, че участниците в проучването, които са заспивали късно или са спали по-малко часове са имали по-често негативни мисли на следващия ден.

Според авторите на проучването, публикувано в сп. Cognitive Therapy and Research, тяхното изследване показва наличието на силна връзка между психичното здраве и времето на лягане за сън.

Известно е, че префронталният кортекс (зона от мозъка, свързана с емоциите и поведението) е особено чувствителен на недоспиване. Това може да обясни защо липсата на достатъчно сън води до фиксиране на мисълта върху лоши неща.

Не е ясно обаче дали късното заспиване и липсата на сън са причина за негативните мисли или хората, които се притесняват твърде много заспиват по-късно, а може да се касае и за порочен кръг.

Необходими са допълнителни изследвания в тази насока, които биха могли да доведат до нов метод на лечение на психичните нарушения.

Хората, които имат повтарящи се песимистични мисли чувстват, че нямат контрол върху тях. Те се притесняват твърде много за бъдещето или се фокусират върху миналото. Тези негативни мисли са типични за хората, страдащи от безпокойствие, депресия или посттравматичен стрес, които често имат и проблеми със съня.

Заспиването рано вечер и получаването на пълноценен осемчасов нощен сън може да прогони лошите мисли.