Начало / Психично здраве / Може ли да бъде предотвратена шизофренията?

Може ли да бъде предотвратена шизофренията?

сеп. 25, 2013

шизофрения

Шизофренията е психиатрично заболяване, което може да има опустошителен ефект върху живота както на пациента, така и на неговото семейство и приятели. Точната причина за възникването на това заболяване все още не е изяснена, но за щастие има открити лекарства, които могат да помогнат за овладяването на симптомите на болестта.

Около 1 % от населението на цялата планета страда от шизофрения. Обикновено началото на заболяването е в края на тинейджърските години или около 20 годишна възраст. В началото пациентите започват да чуват гласове или имат странни мисли. Тези начални симптоми на заболяването могат да продължат от няколко седмици до години.

Ако при вас има по-голям риск от развитие на шизофрения, поради случаи на това заболяване във фамилията или пък страдате от друго психично заболяване може да намалите шанса да заболеете от шизофрения като избягвате злоупотребата със субстанции и поддържате здравословни приятелства. Други начини за намаляване риска от развитие на шизофрения са ранното лечение на депресия, тревожност, намаляването на стреса на работното място и у дома и правилния режим на сън.

Много е важно, пациентите диагностицирани с шизофрения да започнат лечение възможно най-рано. С правилното и редовно провеждано лечение може да се намали тежестта на симптомите и пациентите да се предпазят от влошаване на тяхното състояние. Някои от методите, с които може да намалите честотата на епизодите на заболяването са:

Когнитивно-поведенческа терапия

Този вид терапия може да бъде осъществявана от психиатър, който активно се занимава с пациенти, страдащи от шизофрения и може да разпознае лесно ранните симптоми на нов епизод на заболяването. Освен това когнитивно-поведенческата терапия може да помогне в лечението на депресията и намаляването на нивата на стреса, които могат да влошат състоянието на пациентите с шизофрения.

Редовен прием на предписаните медикаменти

За да контролирате вашето заболяване и неговите симптоми трябва да приемате медикаментите по схемата, която ви е предписана от специалист. Много пациенти, които страдат от шизофрения спират лекарствата си след като симптомите отшумят за по-дълъг период от време, което е грешка. Продължителното лечение с медикаменти е един от основните моменти в лечението на шизофренията.

Познавайте симптомите на заболяването

Обсъдете с вашия лекуващ лекар какви са симптомите, които могат да индицират нов епизод на заболяването и как най-лесно бихте могли да ги разпознаете. Някои от индикациите са например: проблеми със съня, умора, враждебност, халюцинации, илюзии, затруднения при общуването с други хора, натрапливи мисли и компулсивно поведение. Ако забележите някои от тези симптоми е препоръчително да се консултирате с вашия лекуващ психиатър.

Включете семейството и приятелите си в процеса на лечение на заболяването

Хората във вашето обкръжение също могат да се запознаят със заболяването и да бъдат обучени какви са симптомите, които могат да говорят за завръщане на заболяването ви. Освен това пациентите с шизофрения реагират много по-добре на лечението ако имат подкрепа от семейството и приятелите си.

Прочетете за:
Видове шизофрения