Начало / Психично здраве / Може ли стресът да стане причина за покачване на теглото

Може ли стресът да стане причина за покачване на теглото

фев. 28, 2013

Има различни начини, по които стресът оказва влияние върху нашето тегло. Когато нашето тяло се сблъсква със стресови ситуации организмът освобождава стресови хормони, които да спомогнат за овладяване на ситуацията. Независимо каква е причината за стреса нашето тяло го възприема като опасност и се опитва да се пребори с него и в резултат на това се променят кръвоснабдяването, метаболизма и енергийния баланс. Когато обаче стресът стане ежедневие може да се стигне и до покачване на телесното тегло.

Как точно стресът предизвиква покачване на теглото?

Повишените нива на стрес водят до засилена продукция на хормона кортизол, който е един от стресовите хормони в нашето тяло. Ако усетите, че покачвате теглото си при продължително напрежение и стрес това най-вероятно се дължи на кортизола. Знае се, че този хормон забавя метаболизма и води до натрупване на телесна маса, основно в областта на корема.

Кортизолът стимулира разграждането на въглехидратите и повишава кръвната захар. В същото време стимулира отделянето на инсулин. Покачването нивата на инсулина пък от своя страна водят до засилване на апетита.

Това, че при стрес се засилва образуването и натрупването на мастна тъкан в област та на корема е неблагоприятно за пациентите, защото повишените нива на мастна тъкан в тази област водят до покачване на риска от сърдечно-съдови инциденти.

Стресът по принцип се свързва с желание за консумация на нездравословни за пациентите храни. Когато се чувстват унили и тъжни много хора прибягват до храната основно сладкишите, за да се почувстват малко по-добре. Шоколадът е най-често избираната храна, когато хората са тъжни и това е така, защото неговата консумация води до освобождаване на хормона серотонин, който е познат като хормон, който води до подобряване на настроението.

Друга причина за покачване на теглото при хора, които са подложени на стрес и са много натоварени в работата си е това, че не им остава достатъчно време за спортуване и тренировки и по такъв начин не могат да поддържат теглото си в норма.

Добре е да се опитвате да избягвате стреса и ако работата ви е свързана с много напрежение да намерите начини, по който да си отпочивате, за да не се стига при вас до тези неприятни последици на стреса.