Начало / Психично здраве / Негативното отношение към остаряването повишава риска от Алцхаймер

Негативното отношение към остаряването повишава риска от Алцхаймер

дек. 8, 2015

остаряване

Хората на средна възраст, които имат негативно отношение към остаряването имат по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер, показва ново проучване.

Американски учени отбелязват, че общественото внимание трябва да се фокусира не само върху ролята на здравословното хранене за поддържане на бистър ум, но и върху ползите от позитивното мислене. То е по-лесно от спортуването и по-евтино от лекарствата и може да допренесе за превенцията на болестта на Алцхаймер.

Учени от Yale School of Public Health са анализирали данни за 74 мъже и жени, събирани в продължение на 30 години.

При старта на проучването всички участници, които са били напълно здрави са попълнили анкета, целяща да оцени тяхното отношение към стареенето.

Някои от въпросите в анкета са били например, дали те считат възрастните хора за слабоумни, нещастни или безполезни.

20 години по-късно всички участници са започнали да се подлагат веднъж годишно на мозъчен скенер в продължение на 10 години.
Резултатите от скенера са показали, че при хората, които са имали негативно отношение към стареенето, хипокампуса (структура в мозъка, свързана с паметта) се е смалил три пъти повече, в сравнение с хората с позитивно отношение към остаряването.

Намаляването на размера на хипокампуса е ключов признак за деменция.

Това проучване показва, че стресът и страховете, които пораждат негативните мисли, с годините могат да предизвикат патологични промени в мозъка.

Освен това позитивните хора е по-вероятно да спортуват, да имат повече социални контакти и да вършат други дейности, които да поддържат мозъка им млад.

Нормално е с напредването на възрастта риска от здравословни проблеми да се увеличава и хората да се притесняват за това, но те трябва да знаят, че с някои позитивни действия този риск може да се намали.

Проучването е публикувано в сп Psychology and Aging.