Начало / Психично здраве / Някои често използвани медикаменти повишават риска от деменция

Някои често използвани медикаменти повишават риска от деменция

ян. 27, 2015

Ново проучване показва, че някои често използвани лекарства при безсъние, депресия, алергия повишават риска от деменция.

Характерно за тези медикаменти е, че имат антихолинергичен ефект – блокират невротрансмитер, наречен ацетилхолин, който има редица ефекти върху организма. Подобно на всички лекарства тези също имат странични действия, като например отслабване на паметта, намалена концентрация, сухота в устата и др.

Специалистите обаче предупреждават, че продължителната употреба на високи дози антихолинергични средства може да повиши риска от развитие на деменция при възрастни хора.

Учени от университета на Вашингтон са проследили в продължение на около 7 години здравословното състояние на 3434 мъже и жени на възраст над 65 години.

Те са събрали информация за това кои участници са приемали лекарства с антихолинергичен ефект, в какви дози и колко време са ги приемали.

Най-често използваните антихолинергични средства са били прилагани за лечение на депресия, алергични състояния, безсъние, инконтиненция.

Участниците не са имали признаци на деменция при старта на проучването, но в неговия край 637 човека са развили болест на Алцхаймер, а други 160 участника са били засегнати от други форми на деменция.

За тези участници, които са приемали най-високи дози антихолинергични средства риска от деменция е бил 54 % по-висок, в сравнение с тези, които не са приемали такива лекарства. Рискът от болестта на Алцхаймер е бил 63 % по-висок.

От лекарствата споменати в проучването, повишен риск от деменция е бил установен при хората, които са приемали всеки ден по най-малко 10 mg доксепин (при депресия), по 4 mg дифенхидрамин (при безсъние) или по 5 mg оксибутинин (при уринарна инконтиненция) в продължение на повече от 3 години.

Според авторите на проучването хората не трябва да спират да приемат антихолинергични средства, но лекарите трябва да бъдат внимателни когато ги предписват и по възможност да назначават по-ниски дози и за по-кратък период.

Това проучване показва наличието на връзка, но не доказва, че антихолинелгичните средства причиняват деменция.

Необходими са още задълбочени изследвания, които да разкрият потенциалната опасност на тези медикаменти и дали при някои от тях този ефект е по-изразен.

Проучването е пуликувано в сп. JAMA Internal Medicine.

Последни публикации