Начало / Психично здраве / Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) – симптоми

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) – симптоми

май 27, 2024

обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) е психично заболяване, при което хората имат повтарящи се, нежелани мисли, идеи или усещания (обсесии). За да се отърват от натрапчивите мисли, те извършват определени дийствия отново и отново (компулсии). Неизпълнението на тези действия обикновено причинява голям дистрес, често свързан със специфичен страх от тежки последствия (за пациента или неговите близки).

Много хора с ОКР знаят или подозират, че техните натрапчиви мисли не са реалистични, но те изпитват затруднения да се откажат от тях или да спрат повтарящите се действия.

Обсесивно-компулсивното разстройство се срещамалко по-често при жените, отколкото при мъжете. Хора, които обикновено са доста тревожни или имат много силно чувство за отговорност за себе си и другите, както и хора, които са спретнати, педантични, методични може да са по-склонни да развият ОКР.

Какви са причините за обсесивно-компулсивно разстройство?

Причините за ОКР не са напълно изяснени. Редица фактори могат да играят роля за неговото развитие, включително:

Генетични фактори: Има доказателства, че хората, които имат роднина от първа степен (биологичен родител, брат или сестра) с ОКР, са изложени на по-висок риск от развитие на това състояние.

Неврологични фактори: Образни изследвания на мозъка показват разлики в структурата и функцията на определени области на мозъка при индивиди с ОКР. Тези области участват във вземането на решения, регулирането на поведението и обработката на страха и безпокойството.

Неврохимични фактори: Смята се, че дисбалансът в невротрансмитерите, особено серотонина, играе роля в ОКР.

Когнитивни фактори: Според когнитивните теории, хората с ОКР имат дисфункционални вярвания и мисловни модели. Те могат да включват повишено чувство за отговорност, надценяване на заплахата, непоносимост към несигурността и перфекционизъм.

Фактори на околната среда: Стресиращи или травматични житейски събития могат да предизвикат появата на ОКР при хора, които са предразположени към разстройството. Освен това преживян тормоз, сексуално насилие или друго неблагоприятно преживяване в детството може да увеличи риска.

PANDAS (Педиатрични автоимунни невропсихиатрични разстройства, свързани със стрептококови инфекции): В някои случаи симптомите на ОКР могат да се развият внезапно при деца след стрептококова инфекция. Смята се, че това се дължи на автоимунна реакция, която засяга мозъка.

Симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство обикновено започва в тийнейджърска или млада възраст, но може да започне и в детството. Включва два основни типа симптоми: обсесии и компулсии. Повечето хора с ОКР имат както обсесии, така и компулсии, но може и да имат само един или друг симптом. Видовете обсесии и компулсии, които има пациента, също могат да се променят с времето.

Симптомите обикновено започват постепенно, като могат да варират значително – от леки или умерени до толкова тежки, че да отнемат много време и да доведат до инвалидизиране на пациента. Дори по-леките симптоми могат да отнемат поне час всеки ден и значително да повлияят на ежедневните дейности.

При по-голям стрес или някаква значителна промяна симптомите обикновено се влошават.

Обсесии

Обсесиите са повтарящи се нежелани мисли или умствени образи, които причиняват безпокойство, страх и дистерс. Много хора с обсесивно-компулсивно разстройство осъзнават, че те са продукт на ума им и че са нереални. Въпреки това не могат да ги итнорират или спрат.

Примери за често срещани обсесии са:

 • страх от заразяване с микроби чрез докосване на предмети, които други са докосвали
 • смущаващи сексуални мисли или образи
 • религиозни, често богохулни, мисли или страхове
 • страх от извършване на агресия или нараняване (на себе си или на някой друг)
 • изключително притеснение, че нещо не е завършено – не е заключена вратата, не е изключена печката
 • изключителна загриженост за реда, симетрията или прецизността
 • страх от загуба или изхвърляне на нещо важно
 • могат да бъдат и привидно безсмислени мисли, изображения, звуци, думи или музика

Тези нежелани и натрапчиви мисли продължават да се връщат, колкото и да се опитвате да ги игнорирате или потискате. Самата им упоритост може да доведе до още по-силно убеждение, че може да са истина или да се сбъднат, ако не предприемете стъпки да ги предотвратите.

Компулсии

Компулсиите са повтарящи се действия, които чувствате, че трябва да извършите, за да облекчите или да се отървете от обсесията, която имате. Хората с ОКР не искат да извършват тези действия и не получават удоволствие от тях. Но те чувстват, че трябва да ги изпълнят или безпокойството им ще се влоши. Компулсиите обаче помагат само временно и обсесиите скоро се връщат.

В най-тежките случаи постоянното повтаряне на ритуали отнема много време и затруднява извършването на ежедневните дейности.

Примери за компулсии са:

 • прекомерно или ритуализирано миене на ръце, на зъби, на предмети
 • многократно почистване на домакински предмети
 • подреждане на предмети по определен начин
 • многократна проверка на брави, ключове, уреди, врати и др.
 • постоянно търсене на одобрение или уверение
 • ритуали, свързани с числа, като броене, прекомерно предпочитане или избягване на определени числа
 • тихо повтаряне на молитва, дума или фраза
 • докосване на нещо определен брой пъти.

Компулсиите могат също да включват избягване на ситуации, които предизвикват обсесии, например отказ от ръкостискане или докосване на предмети, за да се предотврати заразяване с микроби.

Прочетете за:
ОКР – критерии за диагноза, тест за оценка