Начало / Психично здраве / Откриване на Алцхаймер десетилетия преди симптомите

Откриване на Алцхаймер десетилетия преди симптомите

ное. 7, 2012

деменция

Проучване, публикувано в The Lancet Neurology е открило най-ранни белези на болстта на Алцхаймер, появяващи се повече от две десетилетия преди първите клинични симптоми.

Американски учени са провели проучване сред група пациенти, които имат родственици, болни от ранна форма на болестта на Алцхаймер. Генна мутация е причина за изявата на тази форма, която се проявява в млада възраст (40 години), обикновено заболяването се изявява след 75 години.

Направената компютърна томография на мозъка на 20 пациента на възраст между 18 и 26 години, които са носители на мутацията е показала промени в мозъка, които не се наблюдават при хора, които не са предразположени към заболяването.

Установени са били и по-високи нива на протеин, наречен бета-амилоид в цереброспиналната течност.

Според експертите различията в мозъка могат да се появят повече от две десетилетия преди появата на първите клинични симптоми.

Тези ранни промени дават възможност за подобряване на диагностицирането на болестта и за своевременно започване на лечението, което е от съществено значение за успеха.

Първите симптоми на болестта на Алцхаймер възникват много години след началото на заболяването, когато са загинали значителен брой мозъчни клетки.

Прочетете за:
Болест на Алцхаймер