Начало / Психично здраве / Кои са признаците, че имате нервен срив?

Кои са признаците, че имате нервен срив?

ное. 27, 2015

Нервният срив може да бъде определен като остър емоционален или психологически колапс. Понятието нервен срив не е медицински термин, а се използва за по-ясно разбиране от обществото и обхваща в себе си редица психологически състояния. Най-често нервният срив настъпва, когато стресът ви дойде в повече и се чувствате психически и емоционално изтощени. Обикновено, когато пациентите изпаднат в такова състояние те не могат да изпълняват пълноценно своите ежедневни дейности. Но как може да разпознаете нервния срив? Ето и някои от по-честите и по-лесно разпознаваеми признаци на това състояние:

  • Чувство на замаяност

Един от първите симптоми, който забелязват пациентите с нервен срив е чувството на замаяност. По този начин тялото ви сигнализира, че нивото на стрес е достигнало максимални граници, при които то не може да функционира правилно. Най-често при разпит пациентите съобщават, че имат чувството, че стаята се върти и земята се движи под краката им.

  • Неправилен сърдечен ритъм

Когато стресът ви дойде в повече и изпаднете в нервен срив вашето сърце не работи нормално и ритъмът му може да се промени и да стане неправилен. Тези промени в сърдечната дейност се дължат на стреса и няма да бъдат регистрирани при медицинско изследване. Те изчезват веднага след премахването на стресовия фактор.

  • Обилно изпотяване

Ако изведнъж се изпотите обилно и усетите, че дланите ви се потят и треперят това може да значи, че имате нервен срив. Това е един от начините на тялото да ви каже, че изпитва силен стрес.

  • Изтощение

Чувството на силна умора често съпътства нервните сривове. То пречи на пациентите да изпълняват ежедневните си задачи и е една от причините те да потърсят медицинска помощ.

  • Треперене

Разтреперването на краката и ръцете е един от характерните симптоми при нервен срив и често е причина пациентите да се чувстват напрегнати.

Какво е лечението при нервен срив?

Няма точно определена лечебна схема при лечението на нервния срив. Специалистите избират индивидуално лечение за всеки пациент в зависимост от неговите оплаквания и причината, която е довела до техния психически и емоционален колапс. Едно от нещата, които може да направите, за да се предпазите от нервен срив е да намалите нивата на стреса на работното място и у дома и да се опитвате да си почивате и релаксирате, винаги когато можете.