Начало / Психично здраве / Самотата повишава риска от преждевременна смърт

Самотата повишава риска от преждевременна смърт

мар. 17, 2015

Ако искате да живеете дълго, учените съветват да прекарвате по-малко време сами.

Редица фактори като затлъстяване, тютюнопушене, замърсяване на въздуха повишават риска от преждевременна смърт. Ново проучване показва, че към този списък трябва да се добави и липсата на социални контакти.

Психолози от САЩ са установили, че самотата и социалната изолация допринасят за преждевременната смърт сред хората под 65 години.

Според резултатите от проучването връзката между самотата и ранната смърт е по-изразена сред младите хора, въпреки че възрастните хора е по-вероятно да са самотни.

Самотата и социалната изолация могат значително да се различават, отбелязват учените. Някои хора могат да бъдат заобиколени от много други хора, но въпреки това да се чувстват самотни. В други случаи човек може да предпочита да е сам и по свое желание да се изолира от другите. Във всички случаи обаче ефекта върху смъртността е еднакъв.

Авторите на проучването съветват хората да обърнат сериозно внимание на социалните си връзки. Според тях ефекта от самотата върху преждевременната смърт е сравним с този на затлъстяването.

Предишни проучвания са показали, че социалните контакти имат позитивно въздействие не само върху психичното и емоционално здраве, но и върху физическото здраве.

Поради развитието на технологиите и появата на Интернет може да изглежда, че хората днес са по-близки от всякога, но в действителност броя на самотните хора непрекъснато се увеличава.

Това проучване, публикувано в сп. Perspectives on Psychological Science предупреждава за нарастващата честота на социалната изолация и за вредното въздействие, което тя може да има върху здравето на хората.