Начало / Психично здраве / Какви са симптомите и какво е лечението на интелектуалния дефицит?

Какви са симптомите и какво е лечението на интелектуалния дефицит?

фев. 9, 2015

Има множество симптоми, които могат да се проявят при интелектуален дефицит. Едни от тях могат да се забележат още в детството, докато други да останат скрити до израстването на детето. Това в повечето случаи зависи от тежестта на умственото изоставане.

По-често срещаните симптоми, описвани от специалистите са:

  • по-бавно заучаване при кърмачетата на седнал стоеж и обръщане по корем
  • затруднено и по-бавно проговаряне
  • изоставане в заучаването на нова информация, в сравнение с връстниците
  • трудности при комуникация и социализация
  • по-ниски резултати в тестове за интелигентност
  • трудности в училище и изкарване на по-ниски оценки от съучениците
  • невъзможност за изпълнение на рутинни ежедневни дейности като обличане, къпане или използване на тоалетната самостоятелно
  • невъзможност за свързване на действията с възможните последици от тях
  • променливо и в някои случаи агресивно поведение
  • невъзможност за логично мислене.

Как се диагностицира състоянието?

Ако се съмнявате, че детето ви може да страда от интелектуален дефицит е нужно да се консултирате със специалист възможно най-бързо. Той ще ви разпита как се е развивало детето ви и имали ли сте проблеми по време на бременността или при раждането. След това трябва да прегледа обстойно детето и може да назначи някои допълнителни тестове като например:

Тест за интелигентност – при този тест се анализира възможността за абстрактно мислене и решаване на проблеми. За интелектуален дефицит може да се мисли при IQ по-ниско от 70.

Изследване на поведението на детето – при този тест се изследва възможността на детето да изпълнява някои ежедневни дейности, като четене и писане, способност за самообслужване и способностите на детето да комуникира с останалите.
При децата с интелектуален дефицит има повишен риск от други увреждания, като проблеми със слуха, зрението, развитие на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Какво е лечението?

Ако състоянието бъде открито рано бебетата и малките деца могат да бъдат включени в програми за подпомагане на тяхното умственото и психическото развитие. В тези програми работят екипи от професионалисти, които обучават родителите как да помогнат на децата си.

Децата в училищна възраст се нуждаят от специално училищно обучение. То цели по-лесното адаптиране на децата и посрещане на техните специални нужди. Тези деца се оценяват за какви професии биха били подходящи за в бъдеще и им се оказва социална помощ.