Начало / Психично здраве / Страдате ли от хипохондрия?

Страдате ли от хипохондрия?

фев. 20, 2014

Питали ли сте се някога дали не се тревожите прекалено много за здравето си? Наличието на тонове информация в интернет пространството прави откриването на информация за най-различни медицински състояния изключително лесно. Затова и специалистите наричат времето, в което живеем ерата на самодиагностицирането. Кога обаче самодиагностицирането се превръща в хипохондрия?

Какво представлява хипохондрията?

Хипохондрията е състояние, при което пациентите изпитват силна тревожност относно своето здравословно състояние и се страхуват, че страдат от сериозно заболяване.

Симптомите, от които хипохондрикът се страхува могат наистина да са налични или да са илюзорни. В някои случаи човек може да окачестви нормални физиологични функции на организма, като потене или мускулни болки, като симптом на тежко заболяване. За хипохондриците е характерно, че те продължават да вярват, че са тежко болни, въпреки уверението на техния лекуващ лекар, че няма повод за притеснение.

Какви са симптомите на хипохондрията?

 • Наличие на постоянен страх от различни сериозни заболявания
 • Притеснение, че минимални симптоми или физиологични функции на тялото индицират тежко заболяване
 • Често посещение на лекари при минимални или никакви оплаквания
 • Чести разговори със семейство и приятели за симптомите, които тревожат пациента
 • Честа проверка на виталните функции на организма – пулс, кръвно налягане.

Не всеки, който се тревожи за здравето си страда от хипохондрия. Наличието на симптоми, които са трудни за обяснение може да стане причина за притеснение. В някои случаи търсенето на второ мнение по въпроса може да доведе до по-голяма яснота и изясняване на състоянието.

Ако обаче започнете да търсите информация за различни състояния, които да паснат на вашите симптоми е много вероятно да откриете такива. Някои минимални отклонения в здравословното състояние, могат да наподобяват симптомите на тежки заболявания. Наличието на голямо количество информация в интернет пространството може да засили притеснението на пациентите.

Няма нищо лошо в това да сте информирани и да потърсите информация за вашето състояние. Но ако сте прекалено ангажирани с идеята, че страдате от тежко заболяване, въпреки че изследванията и тестовете, които сте направили сочат, че няма поводи за притеснение, може да сте преминали в групата на хипохондриците.

При кой има по-голям риск от хипохондрия?

Фактори, които могат да увеличат вашия риск от хипохондрия са:

 • Наличие на тежко заболяване през детството
 • Загуба на любим човек
 • Членове от семейството с тежко заболяване или такива, които страдат от хипохондрия
 • Наличие на тревожно разстройство.

Как се поставя диагнозата хипохондрия?

За да бъдете диагностицирани с хипохондрия трябва да отговаряте на критериите на Диагностичното и статистическо ръководство на психичните разстройства. Това ръководство е публикувано от Американската психиатрична асоциация и се използват от специалистите по цял свят. Критериите за хипохондрия са следните:

 • Прекалена заангажираност на пациентите със собственото им здравословно състояние и убеждение, че страдат от сериозно заболяване за повече от 6 месеца
 • Силна тревожност
 • Трудности при социални контакти или изпълнение на ежедневните задачи.

Какво е лечението на хипохондрията?

Консултация с психиатър

Психотерапията е един от основните методи при лечението на хипохондрията. Една нейна форма – когнитивна поведенческа терапия е може би най-ефективният метод. Този вид терапия ви помага да осъзнаете поведението си и дава насоки как цялата тревожност и презаангажираност със собственото здраве могат да бъдат намалени.

Обучение относно хипохондрията

Познато още като психообучение тази форма на терапия може да помогне на вас и вашето семейство по-добре да разберете какво точно представлява хипохондрията, защо страдате от нея и как може да се справите с това състояние.

Медикаменти

Някои антидепресанти могат да окажат положителен ефект при лечението на хипохондрията. Такива са например Флуоксетин и Пароксетин. При наличие на други психологични симптоми вашият лекуващ лекар може да ви изпише и други допълнителни медикаменти.