Начало / Психично здраве / Тревожни признаци на психични заболявания

Тревожни признаци на психични заболявания

фев. 11, 2014

Повечето хора смятат, че психичните заболявания са рядко срещани, но всъщност те са много разпространен проблем. Обикновено хората не са подготвени да чуят, че те или някой техен близък страда от психично заболяване. Има над 200 регистрирани вида психични заболявания. Някои от по-често срещаните са депресия, биполярно разстройство, деменция, шизофрения.

Достатъчната информираност относно симптомите на психичните заболявания и първите признаци могат да спомогнат за ранното откриване на заболяването и значително по-лекото му протичане.

Някои от по-често срещаните тревожни и ранни признаци на психично заболяване са:

Загуба на увереност и самочувствие

Една от най-негативните черти на психичните заболявания е, че те причиняват загуба на вярата на хората в собствените им способности и чувство за значимост. Като резултат от това пациентите могат да твърдят, че не са нужни на никого и не правят нищо значимо.

Намалена способност за концентрация

Пациентите с психични заболявания се затрудняват да поддържат разговор на определена тема за дълго време. Децата често започват да срещат трудности в училище.

Липса на инициативност и желание за участие в различни дейности

Хората с психични заболявания спират да извършват дейности, които преди това са обичали да осъществяват. Те започват да избягват социалните контакти и неглижират общуването си с близки и приятели. Пациентите предпочитат да прекарват свободното си време сами.

Погрешни вярвания и халюцинации

Този симптом не е характерен за всички психични разстройства, но е много чест при пациентите с шизофрения и биполярно разстройство. Те вярват, че някой ги следи и иска да ги нарани. Тези чувства понякога могат да доведат до инциденти и самонараняване.

Промени в режима на сън, хранене и хигиенните навици

Някои от пациентите с психични разстройства започват да спят повече от обикновено и срещат трудности при ранното ставане, докато други обратно страдат от безсъние.

Бърза смяна на настроенията

Ако забележите, че някой от вашите близки се чувства потиснат за повече от седмица, то той може да страда от лека форма на депресия. От друга страна необяснимата енергичност, съчетана с липса на сън, бърза смяна на мисли могат да бъдат признаци на биполярно разстройство.

Мисли за самоубийство

Ако някой от вашите близки ви сподели, че има мисли за самоубийство и смята да сложи край на живота си е добре да го насочите към специалист, който да прецени на какво се дължат тези мисли и ако причината е психично заболяване, то да бъде лекувано.