Начало / Психично здраве / Редовните физически упражнения са полезни за хората с деменция

Редовните физически упражнения са полезни за хората с деменция

дек. 4, 2013

Учените от Университета Албърта в Едмънтън, Канада твърдят, че редовните тренировки са изключително полезни за хората, страдащи от деменция. В резултат на тренировките се подобряват умствените способности на пациентите и техните възможности за справяне с ежедневните дейности.

Учените са обработили резултатите от 16 предишни проучвания, в които са взели участие 937 души и те са имали за цел да оценят въздействието на тренировките върху състоянието на хората с деменция. Те са изследвали влиянието на тренировките върху поведението и умствените способности на пациентите.

Деменцията е сборно понятие, което включва група когнитивни заболявания, при които има загуба на памет и промяна в поведението на пациентите. Най-често срещаната от тази група заболявания е болестта на Алцхаймер. Деменцията засяга над 800 000 души само във Великобритания и броят на болните расте с всяка изминала година.

След обработването на резултатите от проучването, учените са установили, че редовните тренировки не подобряват настроението на пациентите, но от друга страна подпомагат по-лесното изпъление на ежедневните задачи, като например ставане от стол или вървене на кратки разстояния. Освен това тренировките подобряват познавателните способности на пациентите с деменция.

Нужни са допълнителни проучвания с помощта, на които да бъдат изготвени насоки, които да подпомогнат медицинските специалисти в работата им с пациентите с деменция. Освен това е нужно да се установи кой вид упражнения са най-полезни за тези пациенти.