Начало / Психично здраве / Видове биполярно разстройство

Видове биполярно разстройство

дек. 21, 2022

видове биполярно разстройство

Биполярното разстройство се характеризира с редуване на периоди на необичайно повишено настроение с депресивни периоди. Според вида, продължителността, честотата и тежестта на тези периоди се определят различните видове биполярно разстройство.

Какво представляват афективните епизоди?

Има три основни афективни епизода, които характеризират биполярното разстройство:

  • мания

По време на маниен епизод пациентът може да изпитва: гняв или раздразнителност, силен ентусиазъм, свръхактивност, препускащи мисли, затруднено заспиване, повишена сексуална активност и др. Този период обикновено трябва да продължи поне една седмица, за да бъде диагностициран.

  • хипомания

Симптомите на хипомания са подобни на тези на мания, но са по-малко тежки. Хипоманийните епизоди трябва да имат продължителност само четири дни, за да се постави диагнозата.

  • депресия

Повечето хора с биполярно разстройство изпитват депресия през по-голямата част от времето. Голям депресивен епизод представлява период от най-малко две седмици, през който пациента изпитва пет или повече депресивни симптома почти всеки ден и те оказват влияние върху функционирането му.

Някои хора могат да изпитат симптоми на депресия и мания едновременно (или един след друг). Това се нарича смесен епизод.

Какви видове биполярно разстройство има?

Различават се следните видове биполярно разстройство:

Биполярно разстройство тип I

За да се постави диагнозата биполярно разстройство тип I, е необходимо пациента да е преживял един или повече манийни епизоди. Тези епизоди трябва да имат продължителност най-малко седем дни или да са толкова тежки, че изискват хоспитализация. Депресивните епизоди са чести, но не са необходими за диагнозата.

Биполярно разстройство тип II

Биполярно разстройство тип II се характеризира с хипоманиакални и депресивни епизоди. Симптомите на хипомания са с продължителност поне 4 дни. Пациентите никога не са имали пълен маниен епизод.

Циклотимично разстройство

Циклотимичното разстройство се нарича още циклотимия. Това разстройство на настроението се характеризира с множество редуващи се периоди на хипоманиакални и депресивни симптоми в продължение на две или повече години. Тези симптоми обаче не са достатъчно тежки и не отговарят на пълните критерии за маниакални или депресивни епизоди.

Циклотимията понякога може да премине в биполярно разстройство тип I или II.

Друг тип биполярно разстройство

Този тип биполярно разстройство се диагностицира, когато са налице симптоми на биполярно разстройство (като маниакални или депресивни епизоди), но те не се вписват в критериите за другите типове биполярни разстройства. Например, може да има циклотимични симптоми, които не са продължили две години. Възможно е човек да изпита депресивни епизоди, но да има симптоми на повишаване на настроението, които са твърде леки или кратки, за да бъдат диагностицирани като мания или хипомания.

Прочетете за:
Симптоми на депресия