Начало / Психично здраве / Загуба на паметта с възрастта

Загуба на паметта с възрастта

фев. 5, 2013

деменция

На всеки се е случвало да забрави името на човек, с който наскоро се е запознал или къде си е оставил ключовете за колата. Но тъй като загубата на памет не е неизбежна част от процеса на остаряване хората трябва да знаят кое е нормално и кое не относно паметта.

След 20 годишна възраст вашият мозък започва да губи мозъчни клетки малко по малко. Вашето тяло също така започва да произвежда по-малко от химическите субстанции нужни на мозъка да функционира правилно. С възрастта начина на съхранение на информация в мозъка ви може да се промени и да ви е трудно да си спомните някои неща. Може да стане така, че трудно да си спомняте имената на хора, с които наскоро сте се запознали. По принцип дълготрайната памет не се засяга с възрастта.

Загубата на памет с възрастта не трябва да ви ограничава от това да живеете живота си пълноценно. Например може да забравите името на някой човек, но след няколко часа да си го спомните. Или от време на време да не може да си спомните къде сте си оставили очилата. Тези промени в паметта са лесни за справяне с тях и не биха ви пречили да изпълнявате ежедневните си задължения и да живеете живота си и да поддържате социалните си контакти.

Кога промените в паметта трябва да ви накарат да потърсите помощ?

Ако забележите, че трудно изпълнявате ежедневните си задачи тогава може би имате по-сериозни проблеми с паметта. Ако трудно си спомняте как да извършите неща, които преди сте правили всеки ден без затруднения тогава проблемът е по-сериозен. Сами ще ви е трудно да определите доколко е сериозен проблемът. Най- добре говорете с личния си лекар за това, което ви притеснява. Той ще може да определи на какво се дължи промяната на паметта при вас и дали не се влияе от някакво лекарство, което приемате или пък не се дължи на депресия.

Каква е разликата между промяната в паметта с възрастта и деменцията?

Деменцията е събирателно понятие, което включва няколко симптома, които са нарушения в паметта, самооценката, езика и други способности за трезво мислене. Деменцията започва да се развива постепенно и се влошава с времето и значително нарушава способностите на човек да работи, да комуникира пълноценно с останалите хора.

Загубата на памет е може би една от най-характерните черти на деменцията. Други ранни симптоми може да включват:

– Задаване на един и същи въпрос няколко последователни пъти.
– Рязка смяна на настроенията без някаква явна причина.
– Пациентите често се губят докато се прибират вкъщи или докато се разхождат.
– Поставяне на предмети на нетипично място – например поставяне на портмоне в шкаф с кухненски прибори.
– Трудно запомняне на нова информация.

Прочетете за:
Видове деменция – заболявания, причиняващи деменция
Рискови фактори за деменция