Начало / Секс и здраве / Анатомия на пудендалния нерв, причини за увреждането му

Анатомия на пудендалния нерв, причини за увреждането му

сеп. 8, 2021

Увреждането на пудендалния нерв е причина за поява на силна, пареща болка в областта на външните полови органи (лабии, клитор, скротум, пенис), анус, ректум, перинеум, уретра. Това състояние се нарича пудендална невралгия и е изключително неприятно.

Каква е анатомията на пудендалния нерв?

Пудендалният нерв (nervus pudendus) е чифтен нерв, което означава, че има два нерва, един от лявата и един от дясната страна на тялото. Той произхожда от кръстцовото сплетение (plexus sacralis) – от предните коренчета на втори до четвърти кръстцов нерв (S2 – S4). В състава на нерва влизат сетивни, моторни и симпатикови нервни влакна.

Кръстцовото сплетение представлява дебела триъгълна плочка, която заляга по предната повърхност на кръстцовата кост и на m. piriformis. Върхът на сплетението е насочен латерално и надолу към foramen infrapiriforme.

Пудендалният нерв излиза през foramen infrapiriforme, заобикаля spina ischiadica и през foramen ischadicum minus се връща обратно в малкия таз. Той върви по латералната страна на ишиоректалната ямка (fossa ischiorectalis) през т.нар. пудендален канал, който се образува от дупликатура на фасцията на вътрешния обтураторен мускул. Заедно с пудендалния нерв през пудендалният канал преминават и вътрешната пудендална артерия и вена.

Пудендалният нерв отделя 2-3 странични клончета nn. rectales inferiores, които достигат външния анален сфинктер и се разклоняват в него и в кожата, която го покрива. Крайните клонове на нерва са nn. perineales, които от своя страна дават разклонения за:

 • перинеума – инервират повърхностния мускулен слой на перинеума, както и кожата в тази област
 • scrotales (labiales) posteriores – инервират кожата по задната повърхност на скротума при мъжете, а при жените големите срамни устни
 • dorsalis penis – преминава през пикочо-половата диафрагма и се разклонява по гърба на пениса, достигайки до главичката на пениса
 • dorsalis clitoridis – инервира гърба на клитора.

Какви са причините за пудендална невралгия?

Пудендална невралгия възниква при увреждане на пудендалния нерв. Възможни причини за увреждане на този нерв са:

 • компресия от съседни тъкани (мускули, лигаменти) – при някои хора е налице анатомична предиспозиция, например по-тесни канали. Рядко тумори в областта могат да причинят притискане на нерва.

Компресията на пудендалния нерв обикновено възниква в една от следните три области:
– между следните лигаменти – lig. sacrospinale и lig. sacrotuberale
– в пудендалния канал
– на входа към основата на пениса, където нерва преминава през тесен канал.

 • хирургични операции в областта на таза – операциите за възстановяване на пролапс на тазовите органи са сред най-честите причини за пудендална невралгия. След хистеректомия, предна колпография, операции на уретрата също може да се развие пудендална невралгия.
 • директна травма в областта, фрактура на тазовите кости
 • вагинално раждане – при вагинално раждане е налице значително разтягане на мускулите и нервите на тазовото дъно, което може да доведе до увреждане на пудендалния нерв.
 • хроничен запек
 • спорт – продължително колоездене, конна езда
 • продължително седене
 • вирусна инфекция – Херпес зостер, ХИВ-инфекция
 • захарен диабет
 • множествена склероза.

При много от пациентите с пудендална невралгия причината за раздразването на нерва остава неизвестна.

Прочетете за:
Пудендална невралгия – симптоми, диагноза, лечение