Начало / Секс и здраве / Билки при ниско либидо

Билки при ниско либидо

дек. 31, 2021

билки при ниско либидо

Нормално е либидото (сексуалното желание) да се колебае – да има периоди на ниско либидо и на повишено либидо. Много фактори оказват влияние върху сексуалния нагон, например стрес, хормонални промени, прием на медикаменти, алкохол, някои хронични заболявания (диабет, хипотиреоидизъм, депресия). Сексуалното влечение забележимо намалява с напредване на възрастта. Въпреки това е възможно да се поддържа здравословно сексуално желание и в по-напреднала възраст.

Кои билки помагат при ниско либидо?

Някои от най-популярните билки, полезни за повишаване на либидото са:

Гинко билоба

Гинко билоба е билка, известна със способността си да подобрява концентрацията и паметта. Твърди се, че действа и като афродизиак, като разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към гениталната област.

Гинко билоба обикновено се понася добре, но може да действа като разредител на кръвта. Ето защо ако приемате антикоагуланти, трябва да се консултирате с лекар, преди да приемете гинко билоба.

Мака

Мака (lipidium meyenii) е перуански кореноплоден зеленчук, който се използва от години за подобряване на фертилитета. Има някои доказателства, че повишава сексуалното желание и може да бъде особено полезен при хора, при които се наблюдава понижено либидо като страничен ефект от прием на антидепресанти.

Може да намерите мака в прахообразна форма, която да добавите към смутита, или да я приемате под формата на таблетки.

Трибулус терестрис (бабини зъби)

Това растение се среща на много места по света, включително в Европа, Азия, Африка и Близкия изток. Както коренът, така и плодовете на трибулус терестрис се използват в медицината.

Твърди се, че трибулус повишава нивата на тестостерона и може да помогне на мъже с лека или умерена еректилна дисфункция, като и на жени със сексуална дисфункция – повишава либидото и сексуалната чувствителност при жените.

Женшен

Панакс женшен (азиатски женшен) може да повиши сексуалното желание при жените, както и да помогне за подобряване на еректилната функция при мъжете.

Подобно на гинко билоба, женшенът също повишава нивата на азотния оксид и по този начин спомага за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвоснабдяването.

Сминдух

Семената от сминдух са известни със своето усилващо либидото действие. Това се дължи на факта, че в тях се съдържа съединение, което се използва за производството на полови хормони, като естроген и тестостерон.

Дамиана

Дамиана е билка, използвана за подобряване на сексуалната функция при мъжете и жените. Счита се, че е афродизиак, има стимулиращо и тонизиращо действие, подобрява настроението.

Други билки, полезни при ниско либидо са:

  • жълт кантарион
  • червена детелина
  • шатавари (див аспарагус)
  • радиола розеа
  • епимедиум (разгонен козел)
  • копър и др.

Прочетете за:
Лекарства, които понижават либидото
10 храни, които ще повишат либидото ви