Начало / Секс и здраве / Болести, причинени от хламидии – 2-ра част

Болести, причинени от хламидии – 2-ра част

фев. 23, 2022

болести, причинени от хламидии

Освен трахома, паратрахома и неонатална пневмония, които разгледахме в първата част на статията, други болести причинени от хламидии са:

Урогенитални инфекции

Урогениталните инфекции се предизвикват от серотиповете D до K на Chlamydia trachomatis. Наблюдават се по-често при хора с повече сексуални партньори.

До 80 % от хламидиалните инфекции на урогениталния тракт при жените и до 25 % при мъжете са безсимптомни и те са опасни като източник на инфекцията.

При жените хламидиалните урогенитални инфекции могат да се проявят под формата на: уретрит, бартолинит, цервицит, ендометрит, салпингит. Въпреки, че хроничният хламидиен салпингит е беден на симптоми, той води до запушване на маточните тръби и до тубарен стерилитет.

При мъжете хламидиалните урогенитални инфекции протичат като уретрит, епидидимит, простатит.

Счита се, че хламидийният уретрит отключва синдрома на Райтер, който протича с уретрит, конюнктивит, полиартрит (засягат се големите стави). Може да се наблюдават още кожно-лигавични лезии, възможно е засягането и на сърцето, бъбреците.

Лечението на хламидиалните инфекции се провежда с макролиди и тетрациклини.

Венерически лимфогранулом (Lymphogranuloma venereum)

Венерическият лимфогранулом е заболяване, предавано по полов път. Причинява се от серотиповете L:1, L:2 и L:3 на Хламидия трахоматис. Боледува само човекът. Инкубационният период е 1 до 4 седмици.

Първата проява на заболяването е появата на бързопреходни, неболезнени папули (възелчета) или мехурчета по гениталиите (пенис, скротум, срамни устни, влагалище, маточна шийка), а при хомосексуалисти около ануса и в ректума.

След седмици или месеци се развива възпаление на ингвиналните лимфни възли. Те са болезнени, увеличени, може да фистулизират и да причинят елефантиаза на гениталиите

В третият стадий на заболяването може да се развие проктит (възпаление на лигавицата на ректума), перианални абсцеси.

Лечението на венерическия лимфогранулом се провежда с тетрациклини, макролиди.

Орнитоза

Орнитозата (пситакоза – папагалска болест) се причинява от Chlamysia psittaci. Източник на инфекцията са много видове птици – папагали, чайки, гълъби, патици и др. Боледуват предимно хора, които имат контакт с птици. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез инхалиране на контаминиран прах или разпрашени изпражнения от болни птици. Възможно е заразяване и от болен човек.

Инкубационният период е 7-15 дни. Развива се атипична (интерстициална) пневмония. Началото е внезапно с висока температура, главоболие, болки в мускулите, суха кашлица. Може да има увеличени лимфни възли, слезка и черен дроб.

Орнитозата често се усложнява с миокардит, енцефалит или хепатит.

Респираторни инфекции, причинени от Chlamydia pneumoniae

Chlamydia pneumoniae се разпространява само между хората. Причинява безсимптомни или леки респираторни инфекции сред деца и възрастни – синуит, фарингит, ларингит, бронхит, атипични пневмонии.

Прочетете за:
Хламидии – какви заболявания причиняват – 1-ва част
Тазова възпалителна болест, причинена от гонококи и хламидии
Хламидиален уретрит

Последни публикации