Начало / Секс и здраве / Генитален херпес – как да си помогнем?

Генитален херпес – как да си помогнем?

апр. 11, 2017

херпес

Гениталният херпес е често срещана полово-предавана болест, която се причинява от два вируса – Херпес симплекс вирус тип 1 и тип 2. Според проучвания 1 на всеки 6 души по света на възраст между 14 и 49 годишна възраст страда от генитален херпес. Този вид инфекция може да засегне всеки, но жените са по-рискова група от мъжете. С увеличаване на броя на сексуалните партньори също расте рискът от генитален херпес.

Някои от по-често срещаните симптоми при генитален херпес са: болка, сърбеж, зачервяване на гениталната област и болезненост при уриниране. Други съпътстващи симптоми могат да бъдат главоболие, мускулни болки и повишаване на телесната температура.

Вирусът, причиняващ генитален херпес се предава при сексуален контакт. След навлизането в организма той може да остане в латентно състояние и да предизвика оплаквания след известно време. Всъщност симптомите могат да се появяват и изчезват и инфекцията да персистира с години, ако не бъдат взети мерки.

Някои домашни методи могат да ви помогнат да облекчите вашите оплаквания  и да намалят риска от предаване на инфекцията на друг партньор.

Студени компреси

Един ефективен начин за облекчаване на болката, която често съпътства гениталният херпес е прилагането на студен компрес на засегната област. Студът свива кръвоносните съдове под кожата и по този начин се намалява възпалението и болката. Вземете няколко кубчета лед и ги увийте добре в памучна кърпа и след това поставете компреса върху гениталиите си за няколко минути, докато почувствате облекчение.

Вземете топла вана

Може да облекчите раздразнението и зачервяването на кожата на гениталиите като си направите топла вана. Топлата вода ще облекчи раздразнената кожа. Към водата може да добавите 1-2 супени лъжици английска сол, която ще помогне за успокояване на сърбежа и намаляване на болезнеността на кожата.

Използвате алое вера

Растението алое вера е естествено антивирусно средство, което може да се използва за справяне с различните видове херпес, включително и гениталния. То помага за ускоряване на оздравителните процеси в кожата. Може сами да си извлечете гел от листата на алое вера или да се купите готов такъв. След това нанесете малко от гела на засегнатия участък и изчакайте да попие в кожата. Може да повтаряте 2-3 пъти процедурата дневно, докато изпитате облекчение на симптомите си.

Използвайте прополис

Прополисът е смес от цветен прашец и смоли, който се произвежда от пчелите и се смята за изключително полезен за много здравословни проблеми, включително и генитален херпес. Може да използвате прополис под формата на мехлем, който да нанесете върху зачервената и раздразнена кожа.

Приемайте противовирусни медикаменти

Вирусът, причинител на гениталния хепрес е много вероятно да персистира в организма ви доживот. При по-тежки случаи на генитален херпес противовирусните медикаменти могат да помогнат за облекчаване на симптомите ви. Тези медикаменти ще облекчат болката и зачервяването и ще намалят риска да предадете инфекцията на партньора си.