Начало / Секс и здраве / Главоболие при оргазъм – каква е причината и как се лекува?

Главоболие при оргазъм – каква е причината и как се лекува?

ное. 8, 2018

главоболие при оргазъм

Какво точно представлява главоболието при оргазъм?

Представете си, че точно сте се разгорещили с партньора си и най-внезапно точно преди да достигнете до оргазъм усещате силно главоболие. Болката може да продължи няколко минути или да персистира с часове. Това, което сте изпитали всъщност е главоболие при оргазъм. Представлява рядко, за щастие безобидно състояние, което се наблюдава преди или в момента на достигане на максимално сексуално удоволствие.

Как се описва главоболието по време на секс?

Най-често пациентите, страдащи от това състояние описват главоболието, като внезапна пулсираща болка, която започва малко преди или в момента на достигане до оргазъм.

Има и един друг тип главоболие, свързано със секс, известно като доброкачествено сексуално главоболие. То започва като тъпа болка в областта на главата и шията, която се засилва с повишаване на сексуалната възбуда.

Някои хора може да изпитват и двата типа главоболие, като и в двата случая главоболието не продължава повече от няколко минути до час.

Каква е причината за главоболие при оргазъм?

Доброкачественото сексуално главоболие настъпва тъй като повишаването на сексуалната възбуда причинява свиване на мускулите на главата и шията и това води до главоболие. Главоболието при оргазъм от друга страна се дължи на повишаване на кръвното налягане.

От подобен тип главоболие по време на секс страдат по-често мъжете и хората, които са склонни към мигрена.

Какви методи за лечение съществуват?

Справянето с вашето главоболие ще зависи и от причината, която го поражда. В повечето случаи няма някакво подлежащо медицинско състояние, което да причинява главоболието при секс. Затова приемът на болкоуспокояващо би трябвало да бъде напълно достатъчен.

В някои по-редки случаи главоболието по време на секс може да бъде индикатор за някои по-сериозни състояния. Ако болката в главата е съпроводена с някои неврологични оплаквания, като гадене и повръщане или сковаване на врата това може да бъде признак на някое от следните състояния: инсулт, аневризъм, тумор.

Главоболието при оргазъм обикновено не е животозастрашаващо състояние и не е повод за притеснение. В редки случаи обаче то може да бъде признак на по-сериозно подлежащо състояние. Трябва да се консултирате с лекар, ако за първи път изпитвате подобен тип главоболие или ако то се появи изненадващо и внезапно.