Начало / Секс и здраве / Гъста сперма – причини

Гъста сперма – причини

ное. 16, 2020

гъста сперма

Спермата се състои от семенна течност и сперматозоиди. В състава на семенната течност влизат: вода, секрети от семенните мехурчета, простатната жлеза, Купферовите жлези, единични левкоцити, мастни клетки, амилоидни телца, аминокиселини, глюкоза, фруктоза, ензими (хиалуронидаза, фосфатаза, фибринолизин), натрий, калий, калций и др.

Вискозитетът на спермата е 6,5 пъти по-висок от този на водата. При наличие на гъста сперма се говори за хипервискозитет на спермата.

Изследването на вискозитета на спермата се извършва след 30-та минута от получаването му, за да може желатиноподобната маса да се втечни.

Гъстотата на спермата варира значително при различните мъже. Също така може да се промени с течение на времето или дори от една еякулация до друга.

Гъстата сперма не винаги е причина за безпокойство, особено ако това се случва рядко. Ако обаче спермата често е много гъста, това може да е сигнал за проблем с простатата или семенните мехурчета.

Когато семенната течност е много гъста, движението на сперматозоидите може да бъде затруднено, а това като последица да доведе до понижаване на фертилните способности на мъжа.

Когато обаче гъстата сперма се дължи на повишен брой сперматозоиди, при липса на патологично състояние, то вероятността за оплождане е по-висока. Освен това гъстата сперма е по-малко вероятно да изтече навън от влагалището.

Какви са причините за гъста сперма?

Някои от най-честите причини за гъста сперма са:

  • Рядко еякулиране

Когато човек еякулира, след като не го е правил дълго време, може да забележи увеличаване на гъстотата и количеството на спермата.

Водата е основна съставка на семенната течност. Ако човек е дехидратиран, то спермата ще съдържа по-малко вода и съответно ще бъде по-гъста. Обикновено това е временно състояние. Признаци на дехидратация са: сухота в устата, суха кожа, поява на запек, намалено количество на отделяната урина, ниско кръвно налягане и др.

  • Проблеми с простатата или семенните мехурчета

Семенната течност се състои главно от секретите на простатата и семенните мехурчета. Нарушаването на тяхната функция може да доведе до изменения в състава и количеството на отделяните от тях секрети, а това да е причина за повишаване на вискозитета на спермата.

При проблеми с простатата пациентите могат да се оплакват освен от гъста сперма и от болезнена еякулация, болка при уриниране, често уриниране.

  • Инфекции

Сексуално трансмисивните инфекции, както и инфекциите на пикочните пътища могат да бъдат причина за гъста сперма. Това е така, затощо при възпаление на гениталния тракт се повишават левкоцитите и настъпва левкоцитоспермия – състояние, при което в спермата се съдържат твърде много левкоцити.

Оксидативният стрес също може да бъде причина за левкоцитоспермия. С напредване на възрастта, в гениталния тракт могат да се натрупват свободни радикали. В отговор на това може да се повишат левкоцитите и да възникне възпаление.

Други причини за гъста сперма са:

  • по-висок брой на сперматозоидите при нормален обем на семенната течност, като и наличие на множество сперматозоиди с неправилна форма.
  • наличие на антиспермални антитела – те причиняват аглутинация на сперматозоидите
  • хормонален дисбаланс – ниски нива на тестостерон
  • диета, прием на витамини (особено вит. В12), физическа активност, прием на алкохол, тютюнопушене.

Прочетете за:
Кръв в спермата (хематоспермия)
Азооспермия – липса на сперматозоиди в спермата