Начало / Секс и здраве / Зачервяване на пениса след секс

Зачервяване на пениса след секс

юни 19, 2019

зачервяване на пениса след секс

Зачервяване на пениса след секс е често оплакване при мъжете. В повечето случаи то не е повод за безпокойство, но ако изпитвате и други необичайни симптоми е добре да се консултирате с лекар.

Кои са най-честите причини за зачервяване на пениса след секс?

  • Продължителен и агресивен секс

Продължителният или агресивен секс може да доведе до зачервяване и болезненост, особено при млади мъже, при които кожата е особено чувствителна. Освен зачервяване може да се наблюдава и леко подуване. Това може да ви изглежда особено обезпокояващо, но всъщност не е причина за безпокойство. До няколко дни оплакванията изчезват.

  • Липса на овлажняване

Сухотата на влагалището е причина за повишаване на триенето по време на секс, което може да доведе до раздразване и зачервяване на кожата на пениса. Обикновено оплакванията продължават само един-два дни. За предотвратяване на подобни симптоми при сухота на влагалището е добре да използвате лубрикант.

  • Протриване на пениса при мастурбация

Продължителната и груба мастурбация е честа причина за раздразване на кожата на пениса. Затова се препоръчва използването на лубрикант при мастурбация.

Мъжете, страдащи от забавена еякулация се нуждаят от над 30 минути сексуална стимулация, за да еякулират. Причините за това могат да бъдат неврологични заболявания, депресия, прием на някои медикаменти, урогенитални инфекции и др. Невъзможността за еякулация и продължителният полов акт може да предизвика зачервяване на кожата на пениса, болезненост и подуване.

  • Контактен дерматит

Зачервяване на кожата на пениса може да настъпи в резултат на контактен дерматит – иритативен или алергичен. Настъпва възпалителна реакция на кожата, предизвикана от използвания презерватив или лубрикант. Други симптоми, които могат да се наблюдават са например: обрив, сърбеж, суха кожа. В зависимост от тежестта на възпалението, тези симптоми могат да изчезнат за няколко дни до няколко седмици.

Баланопоститът представлява възпаление на главичката на пениса и на кожата на препуциума. Може да се причини от бактерии, вируси, гъби, хламидии, микоплазми и др. Кожата на пениса е зачервена оточна, може да има сърбеж, болка, секреция от пениса. Необходимо е провеждането на лечение.

Болестта на Пейрони се характеризира с уплътняване на съединителната тъкан в пениса. В резултат настъпва изкривяване на половия член. Това може да затрудни извършването на полов акт и да причини зачервяване на пениса. Други симптоми са: болка по време на секс, скъсяване на пениса, еректилна дисфункция и др. Оплакванията изчезват само след лечение.

Възможно е да облекчите лекото зачервяване на кожата на пениса чрез:

  • прилагане на студен компред
  • локално приложение на кортикостероидни кремове за намаляване на възпалението
  • прием на нестероидни противовъзпалителни средства
  • носене на свободно, памучно бельо
  • временно избягване на полови контакти.

Прочетете за:
Анатомия на половия член
Заболявания на пениса