Начало / Секс и здраве / Как се променя сексуалният живот след инсулт?

Как се променя сексуалният живот след инсулт?

мар. 13, 2019

сексуалният живот след инсулт

Ако сте част от хората, претърпели инсулт е възможно да забележите някои промени в сексуалния си живот. Самият инсулт рядко е директна причина за сексуална дисфункция, но стресът предизвикан от това събитие може да допринесе за влошаването на сексуалната функция.

Стресът, който последва инсулта се проявява почти веднага и съпровожда пациентите и техните близки и след напускане на болницата. Те се срещат с някои нови предизвикателства, като:

  • следване на режим за прием на медикаменти
  • свикване с последствията от инсулта, като пареза или парализа на крайник например.

Неизбежно тези промени, които настъпват в начина на живот на пациентите се отразяват и на отношенията с партньора. Динамиката на взаимоотношенията и особено сексуалният аспект от една романтична връзка може да се повлияе поне временно от някои състояния, които могат да бъдат последствие от инсулт. Такива са например афазия (невъзможност за говор или за разбиране на разговорна реч), хемиплегия (парализа на едната половина на тялото) или хемипареза (частична слабост на едната половина на тялото).

Както споменахме по-рано инсултът не е пряка причина за сексуална дисфункция. Проучванията сочат, че на пациентите е нужен известен период на адаптация, през който сексуалният живот се променя и затруднява. Например 80% от мъжете, които са декларирали, че страдат от еректилна дисфункция след инсулт са успели да възстановят сексуалната си функция няколко месеца след това. Въпреки това някои двойки продължават да изпитват последствията от инсулта дълго време. Ето и някои от причините за това:

Страх от нов инсулт

Много хора смятат, че след като веднъж са претърпели инсулт, възбудата която съпровожда един сексуален контакт ги поставя в риск от нов такъв инцидент. Това обаче много рядко се наблюдава. В редки случаи пациенти с подлежащи сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат посъветвани от лекуващите ги лекари да ограничат физическата си активност, за да се предпазят от инфаркт.

Проучванията сочат, че именно този страх на пациентите от последващ инсулт е водещата причина за сексуална дисфункция и влошаване на сексуалния живот. В допълнение на това около 50% от партньорите на пациенти с инсулт също съобщават, че имат притеснения за здравето на своя интимен партньор и се страхуват да инициират интимна близост.

Понижено либидо

Пониженото либидо след инсулт е очаквано поради ред психологични причини, включително понижено самочувствие, несигурност по отношение на бъдещето на романтичната връзка и затруднения в приемането на новата ситуация. В допълнение към това либидото може да бъде повлияно негативно и от приема на някои медикаменти, като антидепресанти или медикаменти за лечение на високо кръвно налягане (бета блокери).

Имобилизация

Инсултът може да засегне тези части на мозъка, свързани с движението на крайниците и да доведе до временна или перманентна парализа. Това неминуемо се отразява негативно върху сексуалния живот на партньорите и е нужно време докато те се адаптират към новата ситуация.

Депресия

Редица проучвания сочат, че депресията след инсулт може да засегне, както самия пациент, преживял подобен мозъчно-съдов инцидент, така и партньора му. Все още не е ясно дали депресията, която последва инсулта или медикаментите, които се предписват за справяне с това състояние води до сексуална дисфункция.

Прочетете за:
Видове инсулт
Хеморагичен инсулт
Исхемичен мозъчен инсулт