Начало / Секс и здраве / Кога не трябва да правите секс?

Кога не трябва да правите секс?

окт. 5, 2017

секс

Хората правят секс поради най-различни причини. Понякога те имат нужда само да достигнат до оргазъм, да правят опити за бебе или да се сближат с партньора си на по-дълбоко ниво. Решението да правите секс е само ваше и понякога има ситуации, в които е по-добре да се въздържите от интимна близост.

Кока да не правите секс?

Такива ситуации са например:

Не се чувствате комфортно

Всеки от нас е имал моменти, когато не се чувства добре в собственото си тяло. Ако в даден момент не се чувствате добре, а партньорът ви иска да правите секс, по-доброто решение е да отложите това за по-късно. Така сексът ще бъде приятно изживяване и за двамата и определено ще бъде много по-приятен, отколкото сексът по задължение.

Болка при секс

Понякога сексът не е това прекрасно изживяване, което ви кара да забравите всичко покрай вас. Има случаи, когато сексуалният контакт е болезнен – състояние, известно като диспареуния. Диспареунията може да се дължи на различни психологични и физиологични причини.

Ако с партньора ви срещате подобен проблем един добър лубрикант може да помогне за неговото разрешаване. Специалистите препоръчват да се използват лубриканти на силиконова основа, защото те задържат влагата по-дълго и не изсъхват бързо. Ако лубрикантът не ви помага може да помолите вашият гинеколог да ви предпише вагинален крем, който съдържа естроген. Тези кремове стимулират естественото овлажняване на вагината и подобряват нейната еластичност.

Нещо долу не е напълно наред

Ако изпитвате сърбеж, парене или зачервяване на вагината е най-добре да се въздържате от секс, докато не се почувствате по-добре. Най-лошият сценарий е това да се дължи на полово-предавана болест, защото може да я предадете на партньора си. Най-често обаче тези симптоми се дължат на гъбична инфекция. Няколко дни след употребата на противогъбични медикаменти вие ще се почувствате значително по-добре и сърбежът и зачервяването ще отшумят.

Имате стомашно-чревни проблеми

Ако страдате от диария едва ли ще ви е до секс, но дори и ако решите, че имате сили за това по-добре изчакайте няколко дни. Причината е, че по време на секс пенисът се намира в близост до ректума и ако стомашно-чревните ви проблеми се дължат на някакъв бактерий, това може да стане причина за инфекция и на пикочните пътища.

Нямате презервативи

Може да си мислите, че полово-предаваните болести се срещат само при по-младите хора и вие не сте в рискова група, но това не е така. Процентът на сифилис и хламидия сред хора на възраст между 45 и 65 годишна възраст са се утроили през последните години. Ако не сте в моногамна връзка с партньор, на когото може да имате доверие по-добре не правете секс без предпазни средства.

Неприятни сексуални преживявания в миналото

Ако с предишният ви партньор сте имали неприятни сексуални преживявания или сте били жертва на сексуален тормоз ще ви е нужно време да се възстановите. Ако сега сте с партньор, който ви разбира и подкрепя го помолете да изчака известно време, докато се почувствате сигурни в него и придобиете отново желание за секс.