Начало / Секс и здраве / Колко често трябва да еякулира мъжа?

Колко често трябва да еякулира мъжа?

мар. 19, 2020

еякулира

За повечето мъже еякулацията е синоним на оргазъм, въпреки че някои от тях могат да изпитат оргазъм без да еякулират. Еякулатът (семенна течност) съдържа освен сперматозоиди и течност от простатата, семенните мехурчета и булбоуретралните жлези. Основната функция на съдържащите се в семенната течност различни субстанции, включително лимонена киселина, холестерол и вода е да поддържа жизнеспособността на сперматозоидите.

Проучванията сочат, че това колко пъти месечно мъжът еякулира може да се отрази на неговото здравословно състояние и броят на сперматозоидите, които той произвежда. Въпреки че няма научни доказателства, че ако мъжът не еякулира често това ще му се отрази негативно.

Колко често е нормално мъжът да еякулира?

Много мъже се притесняват дали тяхното сексуално поведение е нормално. Някои от тхя си мислят, че не правят достатъчно секс, спрямо връстниците им или че мастурбират прекалено често. Истината е, че няма точно определен брой еякулации, които мъжът трябва да има месечно. Честотата на еякулациите, зависи от няколко фактора, включително: възрастта на мъжа, здравословното му състояние.

С какви ползи може да бъде свързана еякулацията?

Освен някои научни статии, в които се твърди че редовната еякулация може да намали риска от рак на простатата при мъжа, няма проучвания, които точно да установяват ползите за мъжа от този акт. Възбудата, която изпитва мъжа преди еякулация е свързана с отделянето на хормоните окситоцин и допамин. Допаминът и окситоцинът се свързват с позитивни емоции и намаляване на стреса. Еякулацията се свързва с някои от следните положителни ефекти:

  • улесняване на заспиването
  • подобряване на качествата на спермата
  • подсилване на имунната система
  • намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Може ли да останете без сперматозоиди ако еякулирате прекалено често?

Няма такъв риск за вас. Истината е, че мъжа образува около 1500 сперматозоида всяка секунда. Тоест ежедневно вие произвеждате няколко милиона сперматозоида, тъй че не бива да имате подобни притеснения.

Има ли причина да избягвате еякулацията?

Зависи от това какво вие искате. Ако чувствате, че имате нужда да се въздържате от еякулация и това ви се струва нормално, тогава го направете. Няма научни доказателства, които да потвърждават, че подобно действие би се отразило негативно върху здравословното ви състояние. Без значение дали еякулирате или не това няма да се отрази по някакъв начин върху либидото или плодовитостта ви.