Начало / Секс и здраве / Компулсивно сексуално поведение

Компулсивно сексуално поведение

ян. 23, 2020

компулсивно сексуално поведение

Компулсивното сексуално поведение още се нарича хиперсексуалност или сексуална пристрастеност. То представлява прекалено често занимаване на съзнанието със сексуални фантазии и нужди, които е трудно да бъдат контролирани. Те причиняват дистрес и се отразяват негативно на взаимоотношенията, представянето на работното място и други аспекти от живота.

Хиперсексуалността може да бъде свързана с някои любими сексуални преживявания, като мастурбация, виртуален секс, секс с повече от един партньор, гледане на порнография или плащане за сексуални услуги. Когато тези дейности станат основен фокус в ежедневието ви е много трудно да бъдат контролирани, започнат да вредят на взаимоотношенията ви с другите хора и на вас самите, тогава може да се говори за компулсивно сексуално поведение.

Без значение как точно ще бъде наречено и каква е точната подлежаща причина за подобно поведение компулсивното сексуално поведение може да се отрази много неблагоприятно на самочувствието ви, връзките и кариерата ви. С помощ от специалист може да се научите да контролирате поведението си.

Какви са симптомите?

Някои от индикациите, че може да страдате от компулсивно сексуално поведение са следните:

  • имате чести сексуални фантазии и нужди, които заемат голяма част от времето ви и които ви е трудно да контролирате.
  • чувствате се привлечени да извършвате определени сексуални дейности, за да освободите напрежението, но след това чувствате вина и срам.
  • правили сте неуспешни опити да контролирате сексуалните си фантазии и нужди.
  • използвате компулсивното сексуално поведение, като отдушник от други проблеми, като например самота, депресия, тревожност, стрес.
  • продължавате да извършвате дейности, които биха могли да имат негативни последици за вас или за партньора ви, като например заразяване със сексуално-преносима инфекция, загуба на важна връзка или проблеми със закона.
  • трудно ви е да изградите и поддържате здравословна и дълготрайна интимна връзка.

Какви са причините за компулсивно сексуално поведение?

Смята се, че някое от следните състояния може да допринесе за развитието на компулсивно сексуално разстройство:

– дисбаланс на мозъчните химикали – определни химикали във вашия мозък, известни още като невротрансмитери, като серотонин, допамин и норепинефрин помагат за регулирането на нашето настроение. Ако тяхното ниво се увеличи над нормалното това може да доведе до компулсивно поведение.

– промени в мозъчните пътища – компулсивното сексуално поведение може да е пристрастяване, което с времето да доведе до промяна в мозъчните пътища и нужда от все по-силни стимули, за да се получи удовлетворение.

– състояния, които се отразяват на мозъка – определени заболявания и здравословни проблеми като епилепсия и деменция могат да увредят части от мозъка, които са свързани със сексуалното поведение.

Кога трябва да се консултирате със специалист?

Ако усещате, че започвате да губите контрол върху сексуалното си поведение е наложително да се консултирате със специалист. С времето компулсивното сексуално поведение може да се влоши, затова е добре да се потърси помощ навреме. Признаването на проблема и търсенето на помощ може да бъде много труден процес. Опитайте се следното:

  • оставете настрана срама или смущението и се фокусирайте върху ползите от започването на терапия.
  • помнете, че не сте сами. Много хора по света се борят с компулсивното сексуално поведение. Специалистите, работещи по този проблем са научени да бъдат толерантни и дискретни.
  • не забравяйте, че това което обсъждате с вашия терапевт остава само между вас двамата.