Начало / Секс и здраве / Наднормено тегло и еректилна дисфункция – има ли връзка?

Наднормено тегло и еректилна дисфункция – има ли връзка?

ян. 25, 2019

наднормено тегло и еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция е често срещан проблем, при който мъжете имат затруднения да поддържат ерекция. Може да се наблюдава при мъже на всякаква възраст.

Множество медицински проучвания са доказали, че еректилната дисфункция има връзка с няколко здравословни фактора. Един от тях е телесното тегло. Честотата на случаите на еректилна дисфункция нараства значително при мъже с наднормено тегло. Свалянето на излишните килограми ще помогне не само за подобряване на самочувствието ви, но ще доведе и до разрешаване на някои други свързани проблеми като еректилна дисфункция. Това може да бъде обяснено по няколко начина:

Тестостерон и сексуално желание

Намаленото количество на тестостерона в организма на мъжа директно влияе негативно на способността му да поддържа ерекция и може да е една от причините, с които да бъде обяснена еректилната дисфункция. От друга страна затлъстяването е състояние, за което се знае, че води до понижаване на този хормон в тялото. Увеличаването на талията с 10 сантиметра увеличава с над 75% шанса за намаляване на тестостерона.

При мъжете, които страдат от еректилна дисфункция едно от първите изследвания, които се назначават е изследване на хормоналния баланс. Изключително важно е да се направи подобно изследване, особено при пациенти с наднормено тегло.

Проблем с кръвоснабдяването

Еректилната дисфункция може да бъде един от ранните признаци на циркулаторен проблем и сърдечно заболяване, които от своя страна са често срещани при пациенти с наднормено тегло. Причината за това е, че за да успее мъжа да достигне до ерекция към пениса трябва да бъде изпратено допълнително количество кръв. Ако има някакъв проблем, който пречи на кръвта да достигне до него, тогава логично ще се наблюдават и проблеми с ерекцията.

Медикаменти

Приемът на медикаменти, които помагат за свалянето на излишни килограми или, които се използват за лечение на свързани с наднорменото тегло проблеми, като високо кръвно налягане, диабет, също могат да станат причина за  еректилна дисфункция.

Психологични причини

Наднорменото ви тегло може да се дължи на редица причини, включително депресия и стрес. Едновременно с това еректилната дисфункция може да се провокира от същите психологични проблеми. Ако се чувствате напрегнати или притеснени когато става въпрос за интимна близост, потърсете помощ от специалист, който да открие причината за вашите притеснения.

Ако сте с наднормено тегло дори малки промени в начина ви на живот и хранителния режим могат да се отразят изключително благоприятно на сексуалния ви живот:

  • постарайте се да свалите излишните килограми чрез комбинация от диета и физически тренировки. Както споменахме по-рано теглото в нормални граници е от много важно значение за способността на мъжа да достигне и поддържа ерекция.
  • ако в резултат на наднорменото тегло при вас са се появили сърдечно-съдови проблеми се опитайте да подобрите състоянието на сърцето си. Консултирайте се с лекар дали е нужно да приемате някакви медикаменти и какъв хранителен и тренировъчен режим е подходящ за вашето състояние.
  • ако свалянето на килограми и грижите за сърдечно-съдовата ви система не са достатъчни и не водят до нужния ефект по отношение на ерекцията може да се наложи да започнете прием на медикаменти, които да подпомогнат решаването на проблема. Задължително преди да се започне приемът на подобни медикаменти трябва да се направи консултация с лекар, който да се увери, че сте в добро здравословно състояние.