Начало / Секс и здраве / Оралният секс допринася за разпространението на супер-гонорея

Оралният секс допринася за разпространението на супер-гонорея

юли 10, 2017

гонорея

Оралният секс е причина за разпространението на опасна супер-гонорея. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава за много бързото разпространение по целия свят на нелечим щам гонорея.

Гонореята (трипер) е полово предавана инфекция, която се причинява от гонококи. Лечението на заболяването се провежда с антибиотици и обикновено продължава до 2 седмици. Бактериите обаче стават все по-устойчиви на прилаганите антибиотици и лечението е все по-трудно.

Освен в лигавицата на уретрата, ректума и половите органи, гонококите могат да живеят в устната кухина и фаринкса. Поради това те развиват резистентност към антибиотици, използвани за лечение на чести инфекции на гълтача и гърлото.

Бактериите стават устойчиви на действието на антибиотиците, като развиват нови защитни механизми, които пречат на ефективността на лекарствата.

В Япония, Франция и Испания вече са регистрирани пациенти с щамове на гонорея срещу, които няма ефективни медикаменти. Тези щамове могат много бързо да се разпространят.

СЗО установи, че болестта е развила резистентност към така наречените антибиотици от първи ред – ципрофлоксацин и азитромицин.

Според учените прогнозата е мрачна и има огромна нужда от разработването на нови лекарства. В етап на проучване са само три потенциално нови лекарства за гонорея, но няма гаранция, че те ще се окажат ефективни в заключителните етапи на проучването.

Около 78 милиона хора по света се разболяват от гонорея годишно. Най-характерните симптоми на заболяването са изтичане на гноен секрет от пикочно-половите пътища, парене и болка при уриниране, парене и сърбеж в областта на външните полови органи. Много често обаче гонореята протича безсимптомно.

Ако не се провежда лечение на инфекцията могат да настъпят редица усложнения, като стерилитет, тазова възпалителна болест, извънматочна бременност, заразяване на бебето при раждане.

Прочетете за:
Гонорея (трипер)