Начало / Секс и здраве / Парафилия – какво представлява?

Парафилия – какво представлява?

апр. 9, 2019

парафилия

Парафилията е емоционално разстройство, което се характеризира с повтарящи се сексуални фантазии, които се появяват често за период по-дълъг от 6 месеца. Те причиняват сериозен дискомфорт и пречат на изпълнението на ежедневните дейности. Обикновено фантазиите и желанията на хората, страдащи от парафилия са свързани с дейности, които не се възприемат от повечето хора като възбуждащи.

Често парафилията е необходима на хората, които страдат от нея, за да бъдат сексуално активни, въпреки че често тя е източник и на сериозен стрес. Парафилията може да доведе до проблеми в личен, социален и работен план. Често хората, които страдат от това емоционално разстройство биват определяни като „перверзни“.

Точният брой на хората, които страдат от парафилия е трудно да бъде изчислен по ред причини. Много от тях не говорят за състоянието си и не търсят помощ, поради страх от отхвърляне и неразбиране от страна на близките си. Преобладават мъжете, които страдат от парафилия (3 до 5 % от цялата мъжка популация), докато само 1 до 6% от всички парафилици са от женски пол.

Какви видове парафилия има?

Ексхибиционизъм – под ексхибиционизъм се разбира склонността да показваш гениталиите си на непознати и на обществено неприемливи места. Хората, страдащи от този вид парафилия изпитват нужда да шокират и да изненадат хората с това си поведение.

Фетишизъм – хората с подобна парафилия имат сексуални нужди свързани с неодушевени предмети. Те се възбуждат при докосването или обличането на съответния предмет. Например фетиш може да бъде определено бельо, женски обувки и други подобни.

Педофилия – при това емоционално разстройство пациентите имат сексуални фантазии и желания, свързани със сексуални преживявания с непълнолетни деца.

Мазохизъм – при този вид парафилия, хората имат нужда да бъдат удряни, унижавани или карани да страдат по някакъв начин по време на сексуалния контакт. Това може да бъде ограничено само до словесно унижение, но може да бъде съпроводено и с физическо насилие под някаква форма.

Садизъм – обратно на мазохизма при садизма се изпитва нужда на партньорът да се причинява болка под някаква форма – физически или вербално.

Трансвестизъм – под трансвертизъм се разбира нуждата на някои мъже да се обличат в женски дрехи, за да изпитат сексуална възбуда. Някои се ограничават само с женско бельо например, докато други имат нужда напълно да се преобразят в женски образ.

Воайорство – при това разстройство парафилиците изпитват сексуална възбуда, докато наблюдават как някой друг се съблича или докато наблюдават двойка по време на сексуален контакт. Воайорът няма  нужда да осъществи контакт с обекта на наблюдение, а точно обратното предпочита да остане незабелязан.

Последни публикации