Начало / Секс и здраве / Как да се предпазим от човешкия папиломен вирус (HPV)?

Как да се предпазим от човешкия папиломен вирус (HPV)?

дек. 30, 2020

да се предпазим от човешкия папиломен вирус

Инфекцията с човешкия папиломен вирус (HPV) е най-честата полово предавана инфекция. В повечето случаи протича безсимптомно и отминава от само себе си.

Заразяването с HPV може да стане при вагинален, анален или орален полов контакт с инфектиран парньор. Вирусът може да се предаде, дори когато заразеното лице няма симптоми. Освен това симптоми могат да се появят години след като сте били инфектирани. Ето защо е трудно да се разбере кога за първи път сте се заразили.

Известни са повече от 100 подтипа на човешкия папиломен вирус, като някои от тях могат да причинят здравословни проблеми, като генитални брадавици и рак. Най-опасни са типовете 16 18, които се свързват с рак на шийката на матката, рак на вулвата, рак на пениса, рак на ануса или ректума, орофарингеален карцином.

Може ли да се предпазим от човешкия папиломен вирус (HPV)?

Ето няколко начина за предпазване от HPV инфекция:

Ваксиниране

Ваксината срещу човешкия папиломен вирус (HPV) е безопасна и ефективна. Прилагат се следните ваксини: Cervarix, Gardasil, Gardasil 9.

Cervarix е активна срещу типовете 16 и 18. Тя предпазва от преканцерози и рак на шийката на матката и гениталиите. Максимално ефективна е, когато се направи преди започване на полов живот. Препоръчва се на момичета над 9-годишна възраст. Ваксината се прилага в две дози, когато пациента е на възраст между 9 и 14 години и в три дози, когато е над 15 години.

Ваксината Gardasil защитава от 4 типа папиломни вируси (6, 11, 16 и 18), а Gardasil 9 защитава срещу 9 типа папиломни вируси (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58). Прилагат се при деца над 9 години за предпазване от брадавици на половите органи, от преканцерози и ракови заболявания. Ваксинираният получава 3 дози от наксината.

Препоръчителната възраст за имунизация е 12 – 25 години, но всички на възраст над 25 години, които не са ваксинирани също могат да го направят. При тях обаче превантивният ефект на ваксината е по-малък. Това е така, защото повечето сексуално активни възрастни вече са били изложени на HPV.

Не започвайте полов живот твърде рано

Колкото по-млади сте, когато започнете да правите секс, толкова по-голям е рискът от заразяване с HPV. Възрастовата група, сред която е най-разпространена HPV инфекция е между 15 и 25 години.

Използвайте презерватив

Използвайте правилно поставен презервативи всеки път, когато правите секс. Това може да намали риска от заразяване с HPV. Но вирусът може да се предаде и през области, които не са покрити с презерватив. Така че презервативите не са напълно ефективни срещу заразяване с HPV.

Избягвайте полови контакти с много партньори

Колкото повече сексуални партньори имате, толкова по-голям е рискът от инфектиране с HPV. За превенция на инфекцията с HPV е добре да ограничите броя на сексуалните партньори, които имате.

Бъдете в моногамна връзка

Хората, които имат продължителна, взаимно моногамна връзка, е малко вероятно да се заразят с HPV.

Полово въздържание

Единственият 100% ефективен начин за предпазване от инфектиране с HPV е въздържането от всякакъв сексуален контакт.

Прочетете за:
Човешки папиломен вирус (HPV) при мъжете
Рак на шийката на матката