Начало / Секс и здраве / Увеличава ли рискът от рак на устната кухина оралният секс?

Увеличава ли рискът от рак на устната кухина оралният секс?

окт. 31, 2017

орален секс

Когато чуете за човешки папиломен вирус (ЧПВ) най-вероятно първото, за което се сещате е рак на маточната шийка. Може и да се учудите, че същият този вирус е и една от водещите причини за рак на устната кухина, особено рак на гърлото. Човешкият папиломен вирус може лесно да се предаде между хората чрез орален секс.

Въпреки че по-често ракът на устната кухина се свързва с тютюнопушенето като рисков фактор според някоя по-нови проучвания човешкият папиломен вирус е водещата причина за някои видове рак на гърлото. Случаите от именно тези видове рак в последните години нарастват.

Милиони хора по света се заразяват с човешки папиломен вирус всяка година. Преобладават случаите при хора на възраст между 15 и 29 години. Има над 100 щама на човешкият папиломен вирус и повечето от тях са доброкачествени и водят най-често до поява на брадивици в областта на гениталиите или в други кожни участъци. Щамове номер 16 и 18 на ЧПВ са тези, които се свързват с повишен риск от рак на маточната шийка и рак на гърлото.

При по-големият процент от пациенти инфекцията преминава от само себе си и те нямат никакви оплаквания. По-опасно е когато инфекцията хронифицира, защото тогава значително се увеличава риска от рак на гърлото.

Причина номер 1 за заразяване с човешки папиломен вирус е честата смяна на сексуални партньори и практикуването с тях на орален секс. По-често рак на гърлото в резултат на инфектиране с ЧПВ се наблюдава при мъжете. Причината за това според някои експерти е, че при жените организмът вероятно успява да си изгради някакъв имунитет, поради честото навлизане на тези щамове при вагинален секс, при което организмът се старае да ги неутрализира, за да намали рискът от рак на маточната шийка. Мъжете по-рядко имат такъв предварително създаден имунитет.

Как да намалите риска?

Намалете броят на сексуалните си партньори. Колкото повече партньори имате, толкова повече расте рискът от инфектиране с човешки папиломен вирус. Този риск е особено голям при всички форми на секс без предпазни средства, особено орален секс.

Ваксинирайте децата си. За хора на възраст между 9 и 26 годишна възраст има създадена ваксина, която предпазва от най-често срещаните и водещи до по-сериозни усложнения щамове на човешкият папиломен вирус. Ако сте родители на тинейджър може да го предпазите от усложненията от този вид инфекция преди да е започнал активен полов живот.

Преглеждайте се редовно. Ако редовно посещавате лекуващият си лекар за профилактични прегледи, тогава има много по-голям шанс в по-ранен момент да бъде засечено заразяването с човешки папиломен вирус. Това ще даде възможност да се предприемат мерки за предпазване от заразяване на сексуалните партньори и превенция на евентуални усложнения.

Намалете алкохола и цигарите до минимум. По този начин ще изключите и другите рискови фактори за настъпване на рак на устната кухина.